L'Escola de Cultura de Pau guanya el Premi Evens d'Educació per la Pau

 Font:
Font:
 Font:
Font:

L'Escola de Cultura de Pau guanya el Premi Evens d'Educació per la Pau

Resum: 

El projecte guanyador forma a professorat de centres educatius en la transformació de conflictes. L'Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha estat guardonada amb el primer Premi Evens d'Educació per la Pau 2011, que ha seleccionat entre una trentena de projectes europeus el programa dissenyat des de la UAB per formar professorat i gestors de centres educatius en matèria de transformació de conflictes.

El certamen premia institucions que treballen en la capacitació d'educadors sobre com afrontar els conflictes interpersonals o intergrupals d'una manera positiva i constructiva. El projecte de l'Escola de Cultura de Pau ha estat elegit per un jurat compost per experts europeus independents, que n’han remarcat l’enfocament centrat en la realitat escolar dels centres, així com la coherència entre els continguts i metodologies aplicades, que inclouen la pedagogia participativa i activa, i l’avaluació.

“Educació per el conflicte, un camí per la convivència” és el projecte guanyador, elaborat pel Programa d'Educació de l'Escola de Cultura de Pau. La proposta guardonada adopta un enfocament que té en compte la realitat escolar de cada centre per formar el seu professorat en els fonaments de la transformació de conflictes, i posa en marxa processos en els que persones participants analitzen els fenòmens de violència estructural de les escoles i proposen plans d'acció per poder-los transformar. El projecte també té com objectius l'apoderament del professorat i la presa de consciència sobre la seva responsabilitat en contribuir a una cultura de pau en els centres escolars. L'àmbit de l'educació per la pau ha estat un dels pilars de l'Escola de Cultura de Pau des de la seva creació el 1999, un través de la promoció d’estratègies i habilitats per a la resolució no violenta de conflictes mitjançant els projectes de formació i la producció i divulgació de materials pedagògics.

El jurat europeu independent va efectuar una primera selecció de projectes procedents d'una desena de països europeus i posteriorment va visitar-ne in situ fins a 10. El jurat ha destacat la qualitat de tots els projectes presentats. Entre els membres del jurat s’hi inclouen el director de l'Institut Flamenc de la Pau (Bèlgica), Tomàs Baum, la directora del Centre per al Desenvolupament de l'Educació de Polònia a l'estranger (Polònia), Magdalena Boguslawska, o la professora del Departament de Educació de la Universitat Ramon Llull, Carme Boqué. Els Diners del Premi, 25.000 euros, es dediquen al suport i la difusió del programa guardonat. Està prevista una cerimònia de lliurament de premis a Barcelona el 20 de setembre, vigília del Dia Internacional de la Pau.

La Fundació Evens és una fundació d’utilitat pública Europea amb seu a Anvers, Bèlgica, i compta amb oficines a París i Varsòvia. Impulsa i recolza projectes sostenibles que contribueixen al respecte de la diversitat cultural i social d'Europa, en els àmbits de l'educació per la pau, mitjans de comunicació i ciutadania europea. També atorga premis biennals en els àmbits d’educació per la Pau, educació pels mitjans, arts visuals i ciència.

Afegeix un comentari nou