L’ONG Women’s Link Worldwide assenyala Espanya com un dels països amb sentències judicials més masclistes

 • Els Premis Garrote assenyalen les sentències judicials més masclistes. Font: Women's Worldwide Link

  Els Premis Garrote assenyalen les sentències judicials més masclistes. Font: Women's Worldwide Link

 • La dona al món àrab, subjecte de discriminació davant la justícia. Font: Women's Worldwide Link

  La dona al món àrab, subjecte de discriminació davant la justícia. Font: Women's Worldwide Link

 • Estats Units, nominada també amb l'Estat espanyol als Garrote 2017. Font: Women's Worldwide Link

  Estats Units, nominada també amb l'Estat espanyol als Garrote 2017. Font: Women's Worldwide Link

 • Logo de l'organització. Font: Women's Worldwide Link

  Logo de l'organització. Font: Women's Worldwide Link

El Premi Garrote 2017 nomina l’absolució de l’Audiència Provincial de Múrcia del cap de departament de El Corte Inglés, després d’assetjar sexualment a les seves treballadores.

Dues treballadores d'uns grans magatzems de El Corte Inglés van suportar durant tres anys que el seu cap de departament es dirigís a elles com "conyets" i els hi deixés notes amb contingut sexual, escrites amb missatges com: "aquest any si és possible, més maca i molt més bona". Sorprenentment, l’Audiència Provincial de Múrcia va absoldre la persona acusada dels fets d’assetjament sexual un 17 de juny del 2016 i això ha fet que conseqüentment l’Estat espanyol hagi estat nominat als Premis Garrote 2017.

L’ONG Women’s Link Worldwide és una organització internacional que promou un canvi social en favor dels drets de les dones i les nenes amb recorregut des de l’any 2001. Anualment convoquen els Premis Gènere i Justícia al Descobert, d’on hi ha dues categories: els Garrote -per les decisions que fan retrocedir en equitat de gènere-, i els Mallete -per les decisions que ajuden a promoure l’equitat de gènere-.

L’Audiència Provincial de Múrcia va dictaminar que l’acusat només va exhibir "falta de consideració i desatenció" davant les treballadores. Aquesta decisió fa que enguany Espanya competeixi amb països com Uruguai, l’Índia o els Estats Units, en uns premis que assenyalen les pitjors decisions judicials del món en relació a la igualtat de gènere.

El jurat internacional que comunicarà els guanyadors del premi són la jutgessa de la Cort Interamericana de Drets Humans Elizabeth Odio Benito, el fotògraf i periodista espanyol Javier Bauluz i la jove rapera afganesa que lluita per acabar amb el matrimoni infantil, Sonita Alizadeh.

De fet, no és la primera vegada que l’Estat espanyol és assenyalat per Women’s Link Worldwide. L’any passat, van ser dues les sentències nominades. La primera, per absoldre a cinc agents de la Policia Nacional per abusos sexuals a un CIE de Màlaga, i l’altra, per una sentència del Tribunal Suprem que va absoldre un home acusat d’abusar de la seva parella i la seva filla durant 3 anys.

Qui si que va guanyar l’irònic reconeixement va ser el cas "Vas tancar bé les cames?", una sentència dictada per una jutgessa de Vitòria que va preguntar a una víctima de violència masclista si va intentar impedir els abusos sexuals de la seva exparella, cas que va fer que Espanya guanyés la medalla de bronze l’any 2016.

D’altra banda, els països nominats a guanya el Premi Mallette 2017 són Colòmbia, el Txad i Tanzània. Qualsevol persona pot presentar la seva proposta als dos premis fins el 21 d’abril a la pàgina web de l’organització.

Afegeix un comentari nou