Menys armes nuclears al món, però més modernes

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Menys armes nuclears al món, però més modernes

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

L’Stockholm International Peace Research Institute publica un informe que revela com els Estats amb armament nuclear no renuncien als seus arsenals.

Fundipau s’ha fet ressò d’un informe elaborat per l’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) on les dades mostren que tot i haver-hi una davallada global en armes nuclears, cap dels Estats que en posseeixen volen renunciar als seus arsenals en un futur a curt termini. Segons dades de l’informe, a l’inici de l’any 2016 hi havia nou països que posseïen fins a 4.120 armes nuclears desplegades de forma operativa: els Estats Units, Rússia, el Regne Unit, França, la Xina, l’Índia, el Pakistan, Israel i Corea del Nord.

En total, aquests Estats tenen un conjunt de 15.395 armes nuclears el 2016, 400 menys que el 2015. Tot i que hi ha hagut una reducció de l’armament nuclear, aquesta és lenta i, per contra, han crescut els nivells d’inversió. Cal destacar que Rússia i els Estats Units compten amb més del 93% de tot l’armament nuclear, si bé és cert que han sigut els principals actors que han reduït l’armament al món. Des del 2011 es va implementar el Tractat Sobre les Mesures per a la Ulterior Reducció i Limitació de les Armes Ofensives Estratègiques, un acord que avança lent i que entra en contradicció amb els programes de modernització dels EUA, que preuen invertir 340.000 dòlars (2015-2024), i que va ser presentat per l’Administració Obama.

El primer país que va fer un test nuclear van ser els Estats Units, concretament l’any 1954. Li segueixen, Rússia (1949), el Regne Unit (1952), França (1960), la Xina (1964), l’Índia (1974), Pakistan (1998), i en darrer lloc, Corea del nord (2006). Actualment els països que tenen caps desplegats (situats en míssils o emplaçats en bases amb forces operatives) són els Estats Units (1930), Rússia (1790), el Regne Unit (120) i França (280).

Shannon Kile, cap del Projecte d’Armes Nuclears del SIPRI, comenta que “les perspectives de progrés real cap a un desarmament nuclear segueixen poc clares”. La Xina, l’Índia i el Pakistan, són exemples de països que o bé estan incrementant les seves forces amb la modernització del seu arsenal, o bé estan engrandint les capacitats de llançament amb míssils.

Afegeix un comentari nou