Micropolis promou l’acollida de persones refugiades a cases de famílies gregues

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Ivet Eroles
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Micropolis promou l’acollida de persones refugiades a cases de famílies gregues

Autor/a: 
Ivet Eroles
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

El Micropolis Solidarity Group ofereix a les persones refugiades i migrades un espai comunitari de trobada i coordinació, suport econòmic, escola i assessorament jurídic.

A la ciutat grega de Tessalònica, el centre social Micropolis impulsa un grup de solidaritat que possibilita que famílies gregues acullin a refugiades a les seves llars, proporcionant un espai de trobada entre tothom que integra el projecte. Cada diumenge es celebra una assemblea al centre social que conclou amb un sopar a preus populars que elaboren les pròpies persones refugiades.

“El punt de comunitat i col·lectivitat és molt potent en aquesta xarxa, fa que la gent, en la dura i llarga espera, pugui reprendre la seva vida amb dignitat i es pugui sentir acollida per la xarxa local”, assegura la catalana Andrea Calderón, membre del Micropolis Solidarity Group.

“Sento que som una família, si tinc algun problema o crec que alguna cosa no s’està fent bé, ho puc dir i podem trobar una solució”, comenta la Manal al Jaber, procedent de Síria. Ella conviu amb un matrimoni grec i participa regularment a les assemblees setmanals a Micropolis. La Siham Aiz i el seu fill també formen part del projecte, que considera que aquesta iniciativa els permet "estar millor i pensar en el futur".

“El punt de comunitat i col·lectivitat és molt potent en aquesta xarxa, fa que la gent, en la dura i llarga espera, pugui reprendre la seva vida amb dignitat i es pugui sentir acollida per la xarxa local”

Actualment, una cinquantena de persones estan allotjades en unes 15 cases diferents, però s’ha arribat a acollir a 80 persones aproximadament.

Acompanyament en la llarga espera

Inicialment, Micropolis es dedicava a fer una tasca d’assistència humanitària amb les persones que creuaven la frontera amb Macedònia. Un cop aquesta es va tancar, es va seguir treballant a Idomeni i es va organitzar el grup de solidaritat a Tessalònica.

Aquest projecte compta amb un equip d’advocats que assessora i fa un seguiment legal dels diferents casos i també s’ha creat una escola a petició de les persones refugiades, per a què menors i adults puguin seguir amb la seva formació.

Un altre dels puntals forts de la iniciativa és la creació de negocis d’autoocupació per part de les persones refugiades. Micropolis dóna suport econòmic i ofereix les seves instal·lacions a un grup de 8 joves refugiats que elaboren barretes energètiques. “Et sents molt bé quan no estàs sol davant d'aquesta situació, això és el que trobo amb la gent de Micropolis”, valora Jamal Aboerrah, un dels joves que formen part del projecte.

El negoci d'Aboerrah no és l'única iniciativa d'autoocupació, ja que un altre jove sirià elabora el pa que el centre social distribueix a les famílies que integren el projecte. El Micropolis Solidarity Group és molt conscient de precària la situació econòmica de la societat grega i per aquest motiu facilita pacs alimentaris i cupons de compra per col·laborar amb el dia a dia de les famílies gregues i refugiades.

“Et sents molt bé quan no estàs sol davant d'aquesta situació, això és el que trobo amb la gent de Micropolis”

Experiències autogestionades, solidàries i comunitàries com la de Micropolis poden servir de referent per acollir, en un sentit ampli, a les persones refugiades a Catalunya, tal com suggereix l'Andrea Calderón, que remarca que des de casa nostra es pot col·laborar amb el projecte, ja sigui amb aportacions econòmiques a través de la campanya de micromecenatge que han engegat o participant-hi activament.

Afegeix un comentari nou