Oxfam Intermón denuncia que 5 dels 15 paradisos fiscals més agressius del món es troben a Europa

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar

Oxfam Intermón denuncia que 5 dels 15 paradisos fiscals més agressius del món es troben a Europa

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

L’informe “Guerres fiscals” també assenyala que la mitjana de l’impost de societats als Estats del món s’ha reduït quatre punts en 10 anys.

L’informe “Guerres fiscals: la carrera a la baixa en la fiscalitat empresarial” publicat per Oxfam Intermón amb data 12 de desembre de 2016 apunta que 5 dels 15 paradisos fiscals més agressius del planeta, és a dir, 1 de cada 3, es troben a Europa. Els Països Baixos, Suïssa, Irlanda, Luxemburg i Xipre, per ordre, figuren en la classificació elaborada per l’organització internacional, que ha seguit una metodologia específica basada en tres eixos principals: el tipus nominal en l’impost de societats, els incentius fiscals que ofereixen els Governs i la falta de compromís davant les iniciatives internacionals contra l’evasió fiscal. El rànquing de paradisos fiscals segons l’informe d’Oxfam és el següent:

1. Illes Bermudes
2. Illes Caiman
3. Països Baixos
4. Suïssa
5. Singapur
6. Irlanda
7. Luxemburg
8. Curazao (situat al Carib)
9. Hong Kong
10. Xipre
11. Les Bahames
12. Jersei
13. Barbados
14. Maurici
15. Illes Verges Britàniques

L’evasió i l’elusió fiscal empresarial és l’origen de la crisi de desigualtat, segons apunta el mateix informe. Oxfam destaca que 62 persones tenen la mateixa riquesa que 3.600 milions, és a dir, la meitat més empobrida del planeta. En aquest sentit, un estudi de l’organització ha revelat que el 90% de les empreses més grans del món tenen presència a almenys un paradís fiscal.

Un altre factor estudiat a l’informe és “la carrera a la baixa” denominada pels mateixos autors de “Guerres fiscals”. En un intent per atreure inversions, els Governs del món han retallat els tipus nominals en els impostos de societat i han “rebaixat dràsticament la tributació de les empreses amb l’objectiu d’atraure negocis”. La mitjana a escala mundial ha passat de situar-se en el 27,5% al 2006 fins al 23,6% actual, per tant, hi ha hagut una reducció de quatre punts en tan sols 10 anys. La Unió Europea i el G20 segons l’informe s’han compromès a elaborar una llista negra de paradisos fiscals amb l’objectiu de posar fi a l’evasió i a l’elusió. No obstant això, la Unió Europea no contempla que un dels criteris sigui un 0% en l’impost de societats. Això vol dir que les Illes Bermudes, per exemple, que és el pitjor paradís fiscal segons Oxfam, no apareixeria a la llista europea.

Amb l’objectiu de millorar l’evasió fiscal de les multinacionals, Oxfam ha recollit algunes recomanacions sobre la reforma fiscal mundial, els paradisos fiscals, l’impost de societats, la transparència pública i les grans empreses. Entre les mesures, destaquen un major compromís del Governs per lluitar contra aquesta tendència a la baixa, la creació d’un organisme fiscal mundial que coordini la cooperació fiscal internacional, i l’assumpció de responsabilitats fiscals de les empreses més enllà del compliment de la legalitat.

Afegeix un comentari nou