Reciclar l'oli usat per a fer-ne biodièsel

 Font:
Font:
 Font:
Font:

Reciclar l'oli usat per a fer-ne biodièsel

Resum: 

Summit Greasecycling recull l'oli reutilitzat de les cases i restaurants per tal de convertir-lo en sabó i combustible. Us apropem a la iniciativa de l'emprenedor social Dara Lor per transformar la seva comunitat.

Als afores d'un poble anomenat Breckenridge, a les muntanyes del Colorado, hi trobem Summit Greasecycling: una petita empresa de reciclatge d'oli usat fundada per Dara Lor l'any 2007.

Amb la crisi econòmica i l'augment dels preus del cru cada vegada es parlava més de la necessitat d'alternatives sostenibles al petroli i Dara Lor va començar a produir biodièsel per a l'autoconsum. Va descobrir, d'una banda, que els restaurants no estaven contents amb les empreses que recollien les seves restes d'oli. D'altra banda, moltes persones de la seva comunitat volien combustible que fos sostenible, però no tenien opcions disponibles al seu abast. Crear una empresa de biodièsel era una manera de contribuir al medi ambient i a la seva comunitat.

En Dara va començar a experimentar amb l'elaboració de sabó i va veure que era molt útil per netejar el seu oliós local de producció de biodièsel. Com ell comenta, "La ironia és que estàs netejant oli amb oli". Al principi ho va fer per als seus companys de treball i amics però la demanda de la seva comunitat va tornar a motivar al jove emprenedor a crear una segona empresa.

Els restaurants de Breckenridge utilitzen el sabó de Summit Greasecycling a les seves cuines i banys. El camió de'n Dara sempre està ple, quan va als restaurants els porta sabó i quan torna a la fàbrica el té carregat d'oli usat. La idea és tancar el cicle de vida dels productes. A més, el camió funciona amb el seu biodièsel.

El biodièsel és una proposta polèmica com a alternativa sostenible al petroli. No té sentit quan per a la seva producció són necessàries grans plantacions de cereals, responsables de la desforestació i que roben superfície a l'agricultura d'alimentació. Però tampoc té sentit aplicar un sistema de motors elèctrics quan l'electricitat al Colorado és d'origen majoritàriament no renovable. Segons dades de 2013 de la "US Energy Information Administration", el 64% de l'electricitat ve del petroli, 20% de gas natural i 17% de renovables. Utilitzant l'oli dels restaurants s'elimina un residu contaminant per transformar-lo en un producte. En aquest context, aquest biodièsel és més sostenible que l'electricitat que arriba des de les muntanyes rocoses. La proposta de'n Dara ens recorda que no existeix cap panacea: "la gent s'obstina a buscar solucions universals als problemes locals, quan el que té més sentit és trobar solucions locals als problemes universals".

Per a saber-ne més:

Associació Buscant Llavors

Summit Greasecycling

Afegeix un comentari nou