Sobre la situació social a Ucraïna, ens responen Anastasiia i Olga

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Sobre la situació social a Ucraïna, ens responen Anastasiia i Olga

Resum: 

Anastasiia, de 23 anys, ens respon a algunes preguntes sobre la situació a Ucraïna des d'una ciutat propera a la frontera amb Rússia. Olga ho fa des de l'oest del país.

El que va començar aparentment com un alçament ciutadà de moviments socials pro-europeus amb manifestacions al centre de la ciutat de Kíev el novembre de 2013 ha derivat en una crisi de proporcions mundials.

Anastassia està vinculada al tercer sector. Li hem preguntat sobre moviments socials a Ucraïna i ens proposa saber què pensa de la crisi al país. Ens demana que no publiquem el seu cognom. Pensa que hi ha dos grans moviments: pro europeus i pro russos : “Alguns d'ells són pacífics i altres són radicals”. Desprès de la crisi a la part sud del país, quan les forces pro russes han pres el control de la península de Crimea, moltes de les persones de les regions de l'est estan completament en desacord: “If the official reason of Russian intervention in Ukraine was "to protect russian-speaking people", then who knows… maybe tomorrow they’ll decide to “protect” the Eastern part of Ukraine too?”.

Pensa que s'ha fet ús de la propaganda, que els mitjans pro-russos intenten separar el païs: “diuen “fascists”, “extremists”, “nazis”, etc...”. “All these words we hear every day from Russian news. But I’ve never seen any of them in real life! I personally don’t think that we need this kind of Russian “protection” from mythical "banderovci".

Ens explica que viu a l'est d'Ucraïna, a Kharkiv, i que parla fluidament l'idioma del país però que la seva primera llengua és el rus

També ens explica que “ens han dit molts anys que Rússia és la nostra més propera nació, que era un “gran germà” per Ucraïna. Però pensa que “No és la forma d'actuar que s'espera d'un germà!”.



Ucraïna té dècades d'independència. “Hi ha una nova generació que ha crescut en un país lliure, i no volem que la Unió Soviètica torni!”. “La situació a Crimea i tota l'estratègia de Putin està creant un efecte inesperat, un augment del nacionalisme a Ucraïna. Estem orgullosos de les persones que romanen fidels a la gent d'Ucraïna. Persones que ofereixen aliments i roba als soldats i gent a la frontera amb Rússia, persones de tota Ucraïna que ofereixen les seves cases a la gent de Crimea; estem preocupats per la seva seguretat”. “Sóc d'Ucraïna, i n'estic més orgullosa que mai!”.

També he demanat a la meva amiga Olga, a l'extrem del país (Lviv), a l'oest, la seva opinió sobre la situació”

“Què està passant a Ucraïna? Rússia té poder -aprofitant la inestabilitat social, econòmica i política- per trencar la llei enviant tropes russes a una part d'un país independent”. El president de Rússia usa la desinformació, i la falta de llibertat d'expressió i informació als canals generals o a Internet, i fa que la gent no tingui accés a una informació contrastada”.

“Especialment les persones rus-parlants de l'est d'Ucraïna han estat enganyades sobre “extremistes” de l'oest, que de fet no existeixen”. “A més, Rússia envia als ciutadans russos d'Ucraïna un missatge: “ser ciutadans de l'Europa de l'Est o ser ciutadans de Crimea. Bàsicament, Rússia vol separar Ucraïna”.

“Els “Social Media” juguen un paper important. S'estan creant molts moviments i grups a Internet que permeten a milions de persones tenir informació ràpida i cooperar. Gràcies a les xarxes socials a Internet les persones poden identificar la desinformació. Però també permeten la difusió d'informació falsejada. Cal que la gent verifiqui, contrasti, compari pensaments diferents, ajudi a altres persones “ferides”, i expliqui la història d'Ucraïna a l'exterior”.

Afegeix un comentari nou