Visions d'Amèrica Llatina: d'un cicle de conferències a una col·lecció de llibres

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Visions d'Amèrica Llatina: d'un cicle de conferències a una col·lecció de llibres

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

Les diverses universitats que des de fa set anys organitzen l'activitat han impulsat l'edició d'una col·lecció que recollirà les ponències de les jornades. El primer volum parla de l'extracció i aprofitament de recursos.

Les jornades "Visions d'Amèrica Llatina" es van començar a organitzar fa set cursos a la Universitat Rovira i Virgili (URV). Actualment el cicle de ponències es realitza a quatre universitats diferents: la ja esmentada, la Universitat de Lleida (UdL), la Universitat de Girona (UdG) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Enguany, amb l'activitat plenament consolidada, les universitats han decidit fer un pas més i editar un llibre on es recullen les ponències de diferents experts que en un moment o altre han participat a les jornades. Aquest primer volum s'ha dedicat als problemes que genera l'extracció i aprofitament de recursos naturals a Amèrica del Sud. De fet, aquest va ser el tema central sobre el qual es van articular les jornades del curs 2010-11.

Aquest primer volum s'ha dedicat als problemes que genera l'extracció i aprofitament de recursos naturals a Amèrica del Sud

Aquest llibre és el primer d'una futura col·lecció que busca oferir "de manera compartida un coneixement crític, real i formatiu, i té la voluntat de sensibilitzar" sobre la necessitat d'administrar i obtenir recursos de manera que es respectin els valors humans i mediambientals.

Set anys educant per al desenvolupament

Des de sempre les universitats han estat institucions de producció de coneixement per excel·lència. En el context actual s'afronten a un nou repte: el d'assumir un paper destacat com a impulsores de l'Educació per al Desenvolupament (EpD), una disciplina bàsica per poder exercir de ciutadans crítics.

Les jornades "Visions d'Amèrica Llatina" s'emmarquen dins aquest objectiu de donar una empenta a l'EpD. Les primeres es van celebrar el curs 2006-07 amb l'assistència de 84 persones. L'organitzadora va ser la URV.

L'Educació per al Desenvolupament és una disciplina bàsica per poder exercir de ciutadans crítics

El curs següent, la universitat tarragonina va rebre una demanda que cataloguen de "absolutament encoratjadora": la UdL els hi va proposar organitzar les mateixes jornades a la seva institució. Aquell curs doncs es van celebrar les Jornades a totes dues universitats amb una estructura i un disseny completament iguals.

Segons assegurava Joan Fuster, Coordinador del Centre de Cooperació al Desenvolupament URV Solidària, en un article publicat a la revista ONGC (pàgina 1 i pàgina 2), aquella primera experiència de treball conjunt els hi va ensenyar que "amb creativitat i bona organització es poden optimitzar recursos i oferir activitats d'alt nivell sense que suposin un pes econòmic per a l'organitzador". El curs 2008-09, la UdG va fer la mateixa proposta a la URV.

Des del 2009-10, es va adoptar una nova manera d'organitzar les jornades tot articulant-les a partir d'un tema transversal. Des d'aleshores, aquests eixos vertebradors han estat molt variats: "La veu i els drets de les minories", "Recursos naturals: riquesa o espoliació?", "La força dels moviments socials" i "Les realitats de les dones".

El curs 2011-12 una nova universitat es va incorporar al grup: la Pompeu Fabra.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou