1. Quins passos hem de seguir per constituir una associació?
  2. Es pot transmetre la condició de soci?
  3. Cal que tots els membres de la junta directiva siguin socis?
  4. Pot l'òrgan de govern d'una associació delegar les seves funcions?
  5. Poden rebre retribució econòmica les persones que tenen càrrec dins les juntes Directives de les associacions?
  6. Volem reformar els nostres estatuts però no tenim la junta directiva actualitzada en el Registre. Què hem de fer?
  7. Per quines causes pot cessar en el càrrec algun membre de la junta directiva?
  8. Quin és el contingut mínim que ha de contenir una acta de la nostra associació?
  9. Quin contingut ha de tenir el règim disciplinari?
  10. Quins són els llibres que ha de portar tota associació?
  11. Volem dissoldre la nostra associació, com ho hem de fer?
  12. Com i dins de quin termini han d’aprovar i presentar els comptes les Fundacions?

Per tal de constituir una Associacio cal com a mínim l’acord de tres persones físiques o jurídiques, en aquest últim cas poden ser públiques o privades. L’acord es recull en l’acta fundacional que ha de contenir la data de la reunió l’acord de constitució el nom de l’entitat i la designació de la primera junta directiva. Aquesta acta anirà signada per cadascun dels socis fundadors.
A més a registre cal presentar la sol·licitud d’inscripció, l’acta fundacional, els estatuts de l’entitat i el justificant del pagament de taxes.
Si, la condició de soci es pot transmetre segons estableix a Llei 4/2008, de 24 d’abril en el seu article 323-8 si així ho preveuen els estatuts.
Sí i han de tenir capacitat per a exercir llurs drets socials.
Segons l’article 322-10 de la llei 4/2008, del 24 d’abril del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, l’òrgan de govern té caràcter col·legiat i els estatuts determinen la composició.
Els membres de l'òrgan de govern han d’ésser associats i han de tenir capacitat per a exercir llurs drets socials.
L’òrgan de govern pot delegar les seves funcions, d’acord amb l’article 312-1.2, si els estatuts no ho prohibeixen.
Tot i que està previst la delegació de funcions. No són delegables la formulació de comptes ni els actes que hagin de ésser autoritzats o aprovats per l’assemblea general.
Tot i que el Títol II de les associacions, en el seu article 322-16 estableix la gratuïtat dels càrrecs, si bé tenen dret a la bestreta i al reemborsament de les despeses degudament justificades.
El mateix article en el seu apartat 2on, estableix que si algun membre de l’òrgan de govern exerceix funcions de direcció o gerència o altres que no siguin les ordinàries de govern de l’associació, pot ésser retribuït. No obstant, el nombre total de membres de l’òrgan de govern que percebin qualsevol tipus de retribució de l’associació no pot superar la meitat dels que integren aquest òrgan.
En primer lloc cal que actualitzeu la junta directiva.
Tota associació està obligada a comunicar al Registre qualsevol variació en la composició de la junta directiva així com la renovació dels càrrecs segons el termini que fixen els estatuts de l’entitat. Si l’òrgan de govern no està actualitzat no està legitimat per portar a terme una reforma estatutària, per això cal que la junta directiva estigui vigent.
La llei preveu les causes següents:
a) Mort o declaració d’absència, en el cas de les persones físiques, o extinció en el cas de les jurídiques.
b) Incapacitat o inhabilitació.
c) Venciment del càrrec, llevat de renovació.
d) Renúncia notificada a l’òrgan de govern.
e) Separació acordada per l’assemblea general.
Aquestes causes no poden entendre’s com a numerus clausus, és a dir, els estatuts de cada entitat poden preveure un llistat més ampli, sempre i quan no vulnerin els principis constitucionals.
L’acta de cada reunió que feu ha d’incloure la data i el lloc, l’ordre del dia, els assistents, un resum dels assumptes tractats, les intervencions de les quals s’hagi demanat constància i els acords adoptats, amb la indicació del resultat de les votacions i de les majories amb què s’han adoptat.
Les actes han d’ésser redactades i signades pel secretari de l’òrgan o de la sessió, amb el vistiplau de qui hagi ocupat la presidència, i s’han d’aprovar, si escau, en la mateixa reunió o en la següent, llevat que els estatuts estableixin una altra cosa. La custòdia del llibre d’actes és a càrrec del secretari.
El règim disciplinari pretén establir una sèrie de mesures contra els associats que incompleixin els seus deures; per exemple deixar de pagar les quotes.
Es poden establir graduacions segons la gravetat de l’ incompliment. Ara bé, cal no oblidar que aquesta matèria s’ha de regir per uns principis de justícia i proporcionalitat, que motivarien les següents mesures:
  • abans d' imposar la sanció, s' ha d' informar a la persona afectada de les causes que la justifiquen,
  • la persona afectada té el dret d' oposar -s' hi i de practicar proves en descàrrec seu,
  • la imposició de sancions ha d' ésser sempre motivada.
L’article 313-3 de la Llei 4/2008 que disposa que tota associació ha de portar els següents llibres:
  • Un llibre de registre dels associats i associades, on es facin constar les altes i baixes de tots els socis inscrits a l'associació. Generalment hi constarà el nom, cognoms i les dates d'alta i baixa, el domicili, telèfon de contacte, número de compte corrent.
  • Un llibre d'actes, on figuren les reunions de les Assemblees Generals, i dels altres òrgans de l'associació, com la Junta Directiva.
  • Un llibre de voluntaris, en aquelles persones jurídiques en les quals col·laborin persones en règim de voluntariat
  • Respecte als llibres de comptabilitat, les persones jurídiques han de portar un llibre diari i un llibre d’inventaris i comptes anuals, llevat que les entitats no estiguin obligades a presentar l’impost de societats. En aquest cas, no seran necessaris el llibre diari, ni el d’inventaris i comptes anuals, però sí que caldrà un llibre de caixa, on es detallin els ingressos i depeses.
Si es produeix alguna de les causes que estableix la llei o alguna altra que estableixin els estatuts cal que l’assemblea general adopti l’acord de dissolució.
En l’acord de dissolució aprovat per l’assemblea, cal adjudicar els béns sobrants a altres entitats sense ànim de lucre d’acord amb el que preveuen els estatuts. Per últim cal comunicar la dissolució al Registre d’ Entitats.
L’article 333-9 de la Llei 4/2008, de 24 d’abril estableix que el patronat ha d’aprovar els comptes anuals en els sis mesos següents a la data de tancament de l’exercici.
Cal però diferenciar l’aprovació dels comptes que la fa el patronat, de la presentació dels comptes que es fa davant del protectorat en el termini de trenta dies a comptar del dia en que s’aproven, per mitja de documents informàtics garantits amb les corresponents signatures electròniques.