Arrenca el web de l’Observatori de la Islamofòbia als Mitjans

Suport Associatiu - Jurídic
Autor: 
Júlia Hinojo
La portada del web de l'Observatori
La portada del web de l'Observatori
L'Observatori considera que els mitjans de comunicació són en part responsables de l'auge de la islamofòbia
L'Observatori considera que els mitjans de comunicació són en part responsables de l'auge de la islamofòbia

Arrenca el web de l’Observatori de la Islamofòbia als Mitjans

Autor: 
Júlia Hinojo
Suport Associatiu - Jurídic

Resum: 

La plataforma, impulsada per diverses fundacions, identifica informacions periodístiques estigmatitzants per al col·lectiu musulmà i publica recomanacions i bones pràctiques.

El web de l’Observatori de la Islamofòbia als Mitjans ja es pot consultar. La plataforma inclou una secció amb recomanacions i bones pràctiques per un periodisme inclusiu i precís que no estigmatitzi les persones per ser musulmanes. Identifica informacions periodístiques que estigmatitzen el col·lectiu a partir d’una anàlisi dels continguts de La Vanguardia, El Mundo, La Razón, el 20 Minutos, El País i Diario.es, tal com es detalla en la seva metodologia.

El projecte ha estat liderat per la Fundació Al Fanar i l’Institut Europeu del Mediterrani (IEMed) amb el suport de la Fundació Tres Culturas, Casa Árabe i la Fundació Euroárabe. “L’Observatori no s’ha d’entendre com un atac cap als mitjans de comunicació sinó com una aportació per proporcionar eines que facilitin la representació d’una societat diversa”, expliquen al web.

La declaració fundacional de l’Observatori destaca un canvi negatiu en la cobertura mediàtica de l’islam des dels atemptats de l’11 de setembre del 2001 i un agreujament arran de la sèrie d’atemptats jihadistes a Europa.

“Cada atemptat terrorista reivindicat per grups jihadistes provoca un auge de la islamofòbia que té un doble efecte: és utilitzada per l’extrema dreta per guanyar adeptes i per les xarxes de captació jihadista per ampliar la seva base popular entre els que se senten injustament apuntats”, explica la declaració.

Tal com afirma l’escriptor i filòsof Santiago Alba, un dels col·laboradors al projecte, els mitjans de comunicació “són en gran part responsables de l’auge de la islamofòbia i per això se’ls ha d’exigir un compromís purament informatiu”. “Si alimentem la construcció d’un enemic intern musulmà, l’Estat de Dret estarà en greu perill, així com totes les minories vulnerables”.

L’objectiu de l’Observatori no és només identificar exemples d’articles que estigmatitzen l’islam i d’altres que no ho fan, sinó que també és recollir iniciatives ja existents a l’Estat i a la resta d’Europa dedicades a fomentar el periodisme sense prejudicis.

El web també inclou un glossari sobre l’islam fet per Luz Gómez, professora de la Universidad Autónoma de Madrid i autora del Diccionari d’islam i islamisme. A més, ofereix informes i estudis fets pel propi Observatori.

Afegeix un comentari nou
0