El Parlament aprova el tancament de la Model el 2017

  • El Centre Penitenciari d'Homes de Barcelona, també conegut com la Model. Font: Wikipedia

    El Centre Penitenciari d'Homes de Barcelona, també conegut com la Model. Font: Wikipedia

  • El Parlament aplaudint l'aprovació de la moció, el 9 de febrer. Font: Gencat

    El Parlament aplaudint l'aprovació de la moció, el 9 de febrer. Font: Gencat

Les entitats que donen suport a la reinserció de les persones internes destaquen el punt de la moció que reclama iniciar els tràmits per construir el nou centre penitenciari a la Zona Franca. 

El Parlament ha aprovat el 9 de febrer el tancament de la presó Model de Barcelona, que s’haurà de fer efectiu durant aquest 2017.

Tots els grups excepte el PP han votat a favor de la moció, que també reclama iniciar els tràmits per construir un nou centre penitenciari a Barcelona. A més, el document exigeix presentar un informe dels detalls de com es reestructurarà el sistema penitenciari en el termini d’un mes.

La moció segueix la línia del manifest que entitats com Justícia i Pau van signar a finals de gener. “Si es procedeix al tancament de la Model sense que existeixi un Centre de Preventius a la ciutat, cal un compromís per la construcció del centre, amb un calendari concret d’execució”, apunten en el text.

El manifest també està signat pel Secretariat de Pastoral Penitenciària de Barcelona, el Grup de Juristes de Roda Ventura, la Fundació Obra Mercedària, l’Observatori de Drets Humans Samba Martine, l’Associació Cedre per la Promoció Social i l’Associació Jaume Pineda.

“La Model es cau a trossos, és inadequada com a presó que ha d'ajudar a reinserir”

Eduard Ibáñez, director de Justícia i Pau, ha demanat agilitat en els tràmits: “L’obra de la nova presó encara no està licitada, tampoc sabem quan tancaran la presó, poden fer-ho al maig com fer-ho a finals d’any”.

Mentre la nova presó que es preveu ubicar a la Zona Franca es construeix, el miler d’interns de la Model es traslladaran a altres centres penitenciaris de Catalunya. “Esperem que el període de transició sigui el mínim possible. Si hem d’esperar més d’un any, ja seria greu”, comenta Ibáñez.

Els interns es desplaçaran a centres com Quatre Camins, a Granollers, o el de Brians, a Sant Esteve Sesrovires. “La majoria de presons estan mal comunicades. Confiem que si es tanca la Model es prenguin mesures addicionals mentre no es construeixi perquè les famílies els puguin visitar amb transport públic sense trigar dues o tres hores”, afirma Ibáñez.

Per garantir la comunicació entre advocats i advocades i els presos en procés judicial, la moció proposa la videoconferència.

Les entitats esperen que la moció no es quedi en paper mullat i celebren que finalment, la promesa de clausurar la presó, que es remunta al 1976, comenci a ser una realitat. “L’edifici de la Model es cau a trossos, a l’hivern fa molt fred, a l’estiu moltíssima calor, les cel·les estan envellides... És inadequat per a una presó que ha d’ajudar a reinserir”.

Afegeix un comentari nou