La protecció dels drets dels infants continua avançant a nivell mundial

Autor/a: 
David Puerta Sánchez

La protecció dels drets dels infants continua avançant a nivell mundial

Autor/a: 
David Puerta Sánchez

Resum: 

El passat 14 d’abril de 2014 va entrar en vigor a Espanya el Protocol facultatiu de la Convenció sobre els Drets dels Infants relatiu a un procediment de comunicacions

El 13 de juny de 2013, Espanya va manifestar el consentiment de ser un dels estats que formen part d’aquest protocol. A conseqüència d’aquest consentiment i de la posterior ratificació per l’estat espanyol, el passat 14 d’abril va entrar en vigor el Protocol facultatiu de la Convenció sobre els Drets dels Infants relatiu a un procediment de comunicacions

L’essència d’aquest protocol és que els menors d’edat que visquin a Espanya podran denunciar a la Organització de les Nacions Unides, concretament al Comitè dels Drets dels Infants, les vulneracions dels seus drets fonamentals.

Les denúncies contra els drets fonamentals dels menors es podran fer de dues maneres:

  • Denuncies formulades i presentades per ells mateixos, individualment o en grup.
  • Denuncies formulades i presentades a través d’un representat, amb consentiment per escrit del menor.

El Protocol estableix que els drets fonamentals que són susceptibles de denúncia son els recollits en la Convenció sobre els Drets dels Infants, el Protocol facultatiu relatiu als Infants en conflictes armatsi el Protocol facultatiu relatiu a la venta de menors, prostitució infantil i la utilització d’infants en la pornografia.

El requisit perquè els menors puguin denunciar la vulneració dels seus drets fonamentals és haver esgotat la via jurisdiccional espanyola sense haver obtingut una solució o que la solució donada per la justícia espanyola no aconsegueixi reparar la vulneració dels drets dels infants.

Encara que el Protocol estableix que la seva essència és que els menors d’edat poden denunciar la violació dels seus drets fonamentals, també estableix que el govern d’un estat membre pot denunciar al govern d’un altre estat membre si té constància que hi ha violació dels drets fonamentals dels menors d’edat.

Però no només son altres estats membres els que poden denunciar aquesta violació sinó que el Protocol faculta a les entitats a poder presentar informes e investigacions al Comitè dels Drets dels Infants en temes relatius a vulneracions sistemàtiques dels drets.

El Protocol està ratificat per diversos estats del món, entre els quals destaquen Alemanya, Portugal, Bolívia o Tailàndia.

Afegeix un comentari nou