Les ONGS reclamen el dret a una assistència mèdica universal

Autor/a: 
Mireya Ponce
 Font:
Font:

Les ONGS reclamen el dret a una assistència mèdica universal

Autor/a: 
Mireya Ponce

Resum: 

L’Estat plantejarà avui al Consell de Ministres, la modificació del Decret de 2012 que excloïa de l’atenció sanitària als immigrants sense papers.

Tot i que la voluntat de l’Estat és modificar l’anterior decret de 2012, el Reial Decret Llei 16/2012, que excloïa als immigrants sense permís de residència de l’assistència sanitària, són moltes les comunitats autònomes que veuen aquest esborrany de decret insuficient.

Amb el Decret de 2012 es limitava l’assistència sanitària en el casos de persones migrades només a embarassades, menors i urgències.

Amb l’esborrany que es presenta avui a debat al Consell de Ministres, es vol rebaixar les limitacions que establia l’anterior decret, ampliant el dret a l’atenció sanitària a totes aquelles persones sense papers que acreditin un mínim d’un any d’empadronament, no tenir recursos econòmics suficients per costejar-se una atenció sanitària, i no tenir cap altre assegurança.

Com va passat al 2012 són moltes les Comunitats Autònomes, entre elles Catalunya, que no van aplicar l’anterior Decret de 2012 i que consideren insuficients els canvis que presenta l’Estat espanyol.

Tant des de les Comunitats autònomes, com des de diferents ONGS, es denuncien els canvis com insignificants i reclamen el dret a l’assistència sanitària universal.

Les ONGS, Metges del Món, Metges sense Fronteres i SOS Racisme afirmen a més a més, que l’atenció mèdica és un dret fonamental que no és pot negar a ningú. I asseguren que s’ha pogut acreditar que excloure de l’atenció sanitària als immigrants sense papers, és una mesura discriminatòria, que va contra el dret humà a la salut i que pot comportar greu riscos a salut pel que fa al control de malalties o epidèmies, així com un efecte econòmic negatiu.

Afegeix un comentari nou