Mohamed Alami: “La solució és repatriar els menes al Marroc amb unes condicions mínimes"

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Dani Gallart
L'Associació d'Amics del Poble Marroquí treblla per la defensa dels drets humans. Font: El Español. Font: Font: El Español.
L'Associació d'Amics del Poble Marroquí treballa per a la defensa dels drets humans. Font: El Español.

Mohamed Alami: “La solució és repatriar els menes al Marroc amb unes condicions mínimes"

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

El president de l’Associació d’Amics del Poble Marroquí alerta de la situació dels menors no acompanyats a Catalunya.

Mohamed Alami, president de l'Associació d'Amics del Poble Marroquí (ITRAN), afirma que la millor solució pel futur dels i les joves és repatriar-los al seu país i exigir al Marroc que es faci càrrec del col·lectiu amb unes garanties mínimes.

Alami assegura que “el manteniment de cada menor costa al voltant de 120€ al mes, amb aquests diners es podrien tenir centres al Marroc i així estarien al seu país i més a prop de les seves famílies”.

ITRAN és una organització no governamental de cooperació que ajuda al desenvolupament del poble marroquí des de que va néixer a Barcelona l’any 1999.

Un dels seus principals objectius és l’escolarització dels infants del Marroc, en especial de les nenes. A través de l’apadrinament dels infants amb aportacions mensuals de 10€, s’aconsegueix material escolar i que les nenes puguin anar a l’escola.

L’associació també lluita fermament per a la defensa dels drets humans i porta a terme diferents campanyes, com fer arribar calçat i roba a aldees de l’Atles o el mateix casal d’estiu de l’associació.

Arran de l’augment de menes a Catalunya i els atacs als centres d’acollida amb menors, Alami explica com s’hauria de gestionar la situació per garantir el millor futur possible dels i les joves.

Repatriar els menes amb unes condicions mínimes

A banda dels darrers actes d’intolerància als centres d’atenció de menes, Alami assegura que “ha crescut l’odi envers els marroquins i és perquè el govern central no fa la seva feina”.

“Històricament, sempre hi ha hagut un rebuig a la població magribina, però ara amb el problema dels menes això s’ha engrandit”, declara Alami.

Més que un problema de xenofòbia, el defensor dels drets humans assenyala que “és un problema de les administracions centrals, autonòmiques i municipals”.

Alami també culpa al consolat i l’ambaixador del Marroc de l’Estat espanyol per no donar solucions i demana millores socials perquè els menes no vinguin obligats aquí sense garanties de poder accedir a una feina i a un sostre.

El president alerta que la població marroquí és la primera en fracàs escolar, en número de presos o en integració, perquè "ningú està ajudant a la comunitat marroquí".

Les noves mesures del govern

En contrapartida, el govern ha anunciat un ‘protocol d’aterratge’ per facilitar la comunicació entre ajuntaments, Generalitat, entitats gestores i veïns/es que impulsen programes de mentors/es i acolliments temporals de joves. L’objectiu és contribuir a la integració del col·lectiu.

La secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, assegura que "l’arribada d’aquests menors ha tensionat el sistema i la societat, però ara es disposa d’una planificació que no es tenia l’any passat, quan es va viure un creixement més exponencial de menors no acompanyats".

Afegeix un comentari nou