Primer instrument jurídic de la UE per a la integració del poble gitano

Autor/a: 
Montse Agudo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Primer instrument jurídic de la UE per a la integració del poble gitano

Autor/a: 
Montse Agudo

Resum: 

El Consell Europeu ha adoptat el primer instrument jurídic a escala de la Unió Europea per a la integració del poble gitano a fi de millorar la situació actual respecte al col·lectiu.

El passat 9 de desembre de 2013, el Consell de la Unió Europea (UE) va fer una recomanació als Estats membres relativa a l’adopció de mesures eficaces d’integració del poble gitano.

Els 28 Estats membres de la UE, reunits en Consell, es van comprometre a aplicar aquestes recomanacions, proposades per la Comissió Europea, amb l’objectiu d’intensificar la integració econòmica i social de les comunitats gitanes.

Aquest és el primer instrument jurídic a nivell de la UE per a la integració del poble gitano i la funció principal del mateix és que els Estats membres disposin mesures per ajudar a millorar la situació de la comunitat gitana als seus respectius territoris.

Algunes de les principals qüestions que conté aquesta recomanació fa referència a aspectes polítics fonamentals, com per exemple: l’adopció de mesures polítiques eficaces, l’accés a l’educació, l’accés a l’ocupació, l’accés a l’assistència sanitària, l’accés a l’habitatge i l’assignació del finançament adequat per l’aplicació i supervisió de les estratègies i plans d’acció respecte a l’assoliment d’aquests objectius.

A més, diferencia dos blocs de mesures:

  • Mesures de caràcter transversal: lluita contra la discriminació, protecció dels infants i les dones, reducció de la pobresa mitjançant la inversió social i l’empoderament.

  • Mesures de caràcter estructural: acció local, supervisió i avaluació de polítiques, organismes de promoció de la igualtat de tractament i la cooperació transnacional.

En aquesta línia, el proper dia 4 d’abril de 2014, la Comissió Europea celebrarà la Tercera Trobada Europea sobre població gitana, la qual, estarà dedicada a reforçar el paper dels agents locals en la inclusió social de la població gitana.

A aquesta trobada assistiran els representants de les institucions comunitàries i dels Estats membres i un dels objectius de la mateixa és renovar el seu compromís polític respecte al marc europeu d’estratègies nacionals d’inclusió de la població gitana.

Afegeix un comentari nou