La declaració responsable a les fundacions catalanes (part II)

Autor/a: 
Víctor García

La declaració responsable a les fundacions catalanes (part II)

Resum: 

L’objectiu d’aquest segon recurs relatiu a la declaració responsable regulada a la normativa de fundacions, es tractar els diferents supòsits i situacions en què és necessària l’adopció i formalització d’aquesta declaració: aquelles operacions en que hi ha un conflicte d’interessos, quan s’estableix un contracte laboral o professional amb un patró i per a determinats actes de disposició.

Quan es produeix una situació de conflicte d’interessos?

La regla general és que cap membre del patronat pot intervenir en la presa de decisions o l'adopció d'acords en els assumptes en què tingui un conflicte d'interessos amb la fundació, és a dir aquells acords en els quals hi pugui haver un conflicte entre l’interès personal del patró i l'interès de la fundació.

El llibre tercer del CCC equipara a l'interès personal, a l'efecte d'apreciar l'existència d'un conflicte d'interessos, l'interès de les persones següents:

  • En cas que es tracti d’una persona física, el del cònjuge, el d’altres persones amb qui hom estigui especialment vinculat per lligams d’afectivitat, el dels seus parents en línia recta i, en línia col·lateral, fins al tercer grau de consanguinitat o afinitat; i el de les persones jurídiques en les quals hom exerceixi funcions d’administració o amb les quals hom constitueixi, directament o per mitjà d’una persona interposada, una unitat de decisió, d’acord amb la legislació mercantil.
  • En cas que es tracti d'una persona jurídica, el dels seus administradors o apoderats, el dels socis de control i el de les entitats que hi formin una unitat de decisió, d'acord amb la legislació mercantil.

Declaració responsable i conflicte d’interessos

Els patrons i les persones que s’hi equiparen, només poden realitzar operacions amb la fundació quan concorren els següents requisits:

  • En primer lloc, ha de estar suficientment acreditada la necessitat i la prevalença dels interessos de la fundació sobre els particulars del patró o persona equiparada
  • En segon lloc, el membre del patronat afectat per la situació de conflicte ho ha de comunicar al patronat abans que l’òrgan adopti l’acord
  • També haurà de facilitar al patronat tota la informació rellevant
  • Per últim, el membre del patronat afectat s’haurà d’abstenir d’intervenir en la votació i també en la deliberació

Abans de dur a terme l’operació, el patronat ha d’adoptar una declaració responsable i l’ha de presentar al protectorat juntament amb la documentació justificativa pertinent.

Com ja s’ha explicat anteriorment, l’adopció de declaracions responsables pel patronat ha d’ésser acordada amb el vot favorable de dos terços del nombre total de patrons, sense computar els que no puguin votar per raó de conflicte d’interessos amb la fundació.

Veure model normalitzat de declaració responsable

Declaració responsable i contractació d’un patró

Tot i que els patrons exerceixen llurs càrrecs gratuïtament, els patrons sí que poden establir una relació laboral o professional retribuïda amb la fundació sempre que el nombre de patrons contractats sigui inferior al nombre de patrons previst perquè el patronat es consideri vàlidament constituït. El patronat, abans de la formalització del contracte del patró amb la fundació, ha de presentar al protectorat la declaració responsable.

Aquesta relació s’ha d’articular mitjançant un contracte que determini clarament les tasques laborals o professionals que es retribueixen i a més, aquestes tasques retribuïdes han d’ésser diferents de les tasques i funcions que són pròpies del càrrec de patró.

Si l’import dels contractes formalitzats amb un patró és superior a 100.000 euros anuals o al 10% dels ingressos meritats en el darrer exercici econòmic tancat i aprovat pel patronat, s’ha d’acompanyar la declaració responsable amb un informe validat per tècnics independents que justifiqui que la contractació és beneficiosa per a la fundació i respon a criteris del mercat laboral o professional.

També es requereix aquest informe si el cost anual dels contractes formalitzats amb patrons, més el cost del nou contracte que es vol formalitzar, és superior al dit 10%.

Veure model normalitzat de declaració responsable

Declaració responsable i actes de disposició

Cal presentar una declaració responsable al Protectorat per tots aquells actes d’alienació o gravamen de béns immobles, establiments mercantils o béns mobles, amb un valor de mercat superior a 100.000 euros o al 20% de l’actiu de la fundació que resulti del darrer balanç aprovat.

En aquests supòsits, a la declaració responsable s’haurà de fer constar que l’operació és beneficiosa per a la fundació i caldrà aportar un informe subscrit per tècnics independents que acrediti que l’operació respon a criteris economicofinancers i de mercat. Se n’exceptuen els actes d’alienació de béns negociats en mercats oficials si l’alienació es fa almenys pel preu de cotització.

Les alteracions patrimonials derivades dels actes d’alienació o gravamen han de quedar reflectides en l’inventari de la fundació i en la memòria dels comptes anuals. Aquests actes també s’han d’inscriure en el Registre de la Propietat o en el registre que escaigui per raó de l’objecte.

Quan els actes d’alienació o gravamen afecten a béns que integren la dotació i als destinats directament al compliment de les finalitats fundacionals i no és pot complir totalment o parcialment amb el deure de reinversió que estableix la normativa, el patronat, abans de dur a terme l’acte de disposició, haurà de presentar una declaració responsable al Protectorat en què faci constar que es donen aquestes circumstàncies i ha d’aportar un informe subscrit per tècnics independents que acrediti la necessitat de l’acte de disposició i les raons que justifiquen la no-reinversió. També ha de justificar la destinació que es doni al producte que no es reinverteixi, que ha d’estar sempre dins de les finalitats de la fundació.

Veure model normalitzat de declaració responsable

Quan s’ha d’aportar informe independent?

Tot i que s’ha anant comentant a cadascú dels apartats corresponent, s’ha preparat aquest resum amb els supòsits en que cal aportar un informe elaborat per un tècnic independent a la declaració responsable:

En el cas de contractació de patrons:

  • Si l’import dels contractes formalitzats amb un patró és superior a 100.000 euros anuals o al 10% dels ingressos meritats en el darrer exercici econòmic tancat i aprovat pel patronat, s’ha d’acompanyar la declaració responsable amb un informe validat per tècnics independents que justifiqui que la contractació és beneficiosa per a la fundació i respon a criteris del mercat laboral o professional.
  • També es requereix aquest informe si el cost anual dels contractes formalitzats amb patrons, més el cost del nou contracte que es vol formalitzar, és superior al dit 10%.

En els actes de disposició següent:

  • Quan es tracti d'actes de disposició i es donin circumstàncies excepcionals que impedeixin complir total o parcialment el deure de reinversió; en aquest supòsit, l’informe haurà d’acreditar la necessitat de l’acte de disposició i les raons que justifiquen la no reinversió.
  • També caldrà aportar un informe d’un tècnic independent quan es tracti d’actes d’alienació o gravamen de béns immobles, establiments mercantils, béns mobles amb un valor de mercat superior a 100.000 euros, o del 20 % de l’actiu de la fundació que resulti del darrer balanç aprovat pel patronat. L’informe subscrit per un tècnic independent s’haurà de pronunciar sobre el fet que l’operació respon efectivament a criteris economicofinancers i de mercat.