10 llibres feministes per un món més conscient
Comparteix
Aquest Sant Jordi i Santa Jordina, un any després de l'arribada de la pandèmia que va canviar per sempre les nostres vides, cal, més que mai, prendre consciència per construir un món més just i igualitari.
1. ‘Feminisme de butxaca’, de Bel Olid.
L'autora d'aquest assaig posa en evidència la discriminació que les dones pateixen avui dia com una forma d'injustícia més subtil i difícil de detectar que en altres èpoques, però encara poderosa i paralitzadora. Parla dels conceptes clau de la lluita feminista actual d'una manera intel·ligent i radical.
2. ‘Entre dones’, de diverses autores.
És un recull de 10 escriptores del panorama actual: Raquel Ricart , Núria Cadenes, Isabel Canet Ferrer, Carme Manuel, Pepa Guardiola, Isabel García Canet, Lliris Picó, Mercè Climent, Anna Maria Moner i Maria Josep Escrivà.
Es tracta de la primera vegada que s’edita un recull de relats escrit únicament per escriptores, de dones de diferents edats i estils, trajectòries diverses i que no es coneixien entre elles.
3. ‘Perquè les dones salvaran el planeta’, de diverses autores.
Llibre que vol provocar reflexió i acció col·lectiva. Reuneix veus destacades dels moviments feministes i ecologistes internacionals per visibilitzar com la igualtat de gènere i l'apoderament de les dones és imprescindible per a aconseguir la sostenibilitat ambiental.
Vandana Shiva, Caroline Lucas, Maria Mies i Yayo Herrero, entre moltes d’altres, exposen els vincles que hi ha entre ecologisme i feminisme en defensa de la justícia social analitzant com les dones lluiten contra el canvi climàtic i les seves conseqüències. La seva voluntat transformadora és capaç d’influir en el medi ambient, però també en la societat, l’educació i en les relacions de poder.
4. ‘Dones rebels’, de Helena Pérez García, Aina Torres.
Aina Torres i Rexach recupera en aquest llibre el referent de vint- i-dues dones d’arreu de la nostra geografia que van prendre partit per enderrocar els murs del patriarcat. Milicianes, aviadores, matemàtiques, pintores, compositores, polítiques, escriptores, metgesses, esportistes, sindicalistes, periodistes, mestres, activistes veïnals…
Un mosaic de narracions que, acompanyat de les il·lustracions d’Helena Pérez García, emociona i estremeix amb històries de supervivència, de victòries amagades, de somnis trencats, d’exilis forçats, de fites invisibilitzades. De dones relegades pel fet de ser dones. Un llibre, en definitiva, per a contribuir a forjar una nova memòria popular: la de les protagonistes silenciades de la nostra història.
5. ‘Feminisme per al 99%’, de Cinzia Arruzza, Tithi Bhattacharya, Nancy Fraser.
Aquest és un manifest creat de la mà de tres de les organitzadores més destacades de la vaga feminista als Estats Units, que opinen que el feminisme hauria de començar amb el 99% i no amb més dones directives. Tracta temes com l'habitatge inaccessible, els salaris baixos, l'atenció mèdica universal, la violència policial, la cura dels fills universal,
També exigeix la fi de l’empresonament en massa i dels règims fronterers inhumans, la provisió d’habitatges segurs i veritablement assequibles, la llibertat per a Palestina, la fi de les guerres imperialistes a l’Orient Mitjà i molt més.
6. ‘Teoria King Kong’, Virginie Despentes.
En aquest llibre, un de les referents del feminisme i la eoria de gènere, l'autora elabora un manifest feminista combatiu, contundent i sense complexes a partir de les seves vivències. Ataca, sense pèls a la llengua, el matrimoni, la maternitat i altres temes tan polèmics com la violació, la prostitució i la pornografia i contribueix a la destrucció del patriarcat a la societat actual.
7. ‘Economia solidària i feminista’, de diverses autores.
Mireia Bosch, Mercè Esteban, Júlia Granell, Elba Mansilla, Martina Marcet, Ana Muñoz, Tariana Salazar, Blanca Valdivia són les autores d'aquest llibre que explica l'Economia Solidària a partir de les seves experiències i contextualitza l’Economia Feminista, l’Economia de les Cures, l’Ecofeminisme i el Feminisme Decolonial.
És una reflexió sobre les aportacions i dificultats de les pageses a Catalunya, els projectes d’autoorganització laboral i de suport mutu de les treballadores de la llar i les cures, els processos de transició organitzatius feministes, la denúncia del racisme burocràtic, institucional, sexista i mercantilista, la salut comunitària i les experiències d’urbanisme feminista.
8. ‘Mama desobedient’, d’Esther Vivas.
Un llibre que parla de temes sovint invisibilitzats com la infertilitat, l’embaràs, la pèrdua gestacional, tenir un part, la violència obstètrica, la lactància o el negoci del biberó. Una mirada feminista i desobedient a la maternitat en una societat amb hostilitat l respecte.
La maternitat és, generalment, una etapa en que tothom creu que pot jutjar la mare, des d'on i quan pot donar de mamar a com ha de compaginar la criança i la feina. Costa viure-la sense imposicions. El feminisme no idealitza la maternitat, reconeix el seu paper en la reproducció social i és fonamental per poder decidir com viure-la en el cas de les dones que escullen ser mares.
9. ‘Tothom hauria de ser feminista’, de Chimamanda Ngozi Adichie.
Llibre que recull els tres assaigs més coneguts de l'escriptora nigeriana. Un text icònic que va consagrar l'arribada del feminisme a la cultura de masses. Aquest decàleg per tal d'educar a les noves generacions en el feminisme és de lectura obligatòria a tots els instituts de Suècia.
Recull diferents significats del mot feminisme en ple segle XXI, dona veu a diverses experiències de dones i es centra en els problemes de gènere, el perill dels tòpics, els prejudicis interculturals i el racisme des d'un punt de vista de feminista.
10. ‘Dones al marge’, d’Ivet Eroles
Entre la prosa poètica i la il·lustració, aquest és un llibre sobre les dones del món rural, que han estat estigmatitzades al llarg de la història i relegades a l'ombra i que encara perdura en l'actualitat.
Dones amb un paper singular dins la seva comunitat. Dones sàvies, diferents i rebels: trementinaires, pastores,represaliades a la guerra, lluitadores antifeixistes, defensores de pobles amenaçats pels pantans, padrines, mares... que han estat perseguides per bruixes.
Afegeix un nou comentari