Àmbit
Projectes

Introducció al voluntariat corporatiu

Autor/a
Marina Aguilar i Mañas
RSC. Font: Tom Rafkey (Flickr)

En aquest recurs trobareu informació sobre aquesta forma de col·laboració entre el món empresarial i el món no lucratiu.

Cada cop està més present el concepte de responsabilitat social corporativa en la nostra societat, entès com el compromís que assumeix una empresa o organització davant de la societat pels impactes de la seva activitat i per la corresponsabilitat en els afers comuns que afecten la sostenibilitat del mercat, de la societat i del medi ambient (Font: Josep Maria Canyelles). Un compromís que va més enllà del marc legal i que s’assumeix lliurament.

D’aquesta manera, es pot parlar de la responsabilitat social corporativa com una política d’empresa que se sustenta en el compromís i el respecte pels principis ètics, el benestar dels recursos humans, la defensa del medi ambient, el servei a la comunitat i el compliment de les lleis (Font: El voluntariat corporatiu: una oportunitat per a l’empresa a Catalunya).

A casa nostra moltes empreses han començat a desenvolupar la seva responsabilitat social a través del voluntariat corporatiu. A continuació us expliquem què és i quines accions es poden portar a terme. 

Índex

Què és el voluntariat corporatiu i com portar-ho a terme

Parlem de voluntariat corporatiu com el conjunt d’accions que una empresa realitza amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament social, cultural i ambiental del seu entorn. Aquestes accions, promogudes o facilitades de forma voluntària per l’empresa, es desenvolupen mitjançant entitats no lucratives i en elles intervenen els empleats, antics treballadors i/o familiars d’aquests.

Com assenyala la “Guía para la colaboración entre empresa y organizaciones no lucrativa” de l’ Observatorio del Tercer Sector de Bizkaia, el desenvolupament d’aquest tipus d’accions pot ser:

  • iniciativa d’una entitat no lucrativa que cerca la col·laboració d’una empresa
  • iniciativa d’una empresa que busca una organització no lucrativa amb la qual col·laborar
  • iniciativa de totes dues organitzacions (empresa i entitat) que, després d’un contacte previ, desenvolupen un acció conjunt
  • iniciativa d’un agent intermediador que facilita el contacte i relació entre l’empresa i l’entitat no lucrativa 

Quines accions de voluntariat corporatiu es poden desenvolupar

A continuació es detallen algunes de les iniciatives de voluntariat corporatiu a l’abast de les empreses que recull la publicació de la Generalitat de Catalunya “El voluntariat corporatiu: una oportunitat per a l’empresa a Catalunya”. Aquestes es poden combinar entre si.

  • Banc del temps: L’empresa destina una bossa d’hores dels treballadors per què els treballadors col·laborin amb entitats no lucratives. 
  • Voluntariat professional: L’empresa cedeix hores dels treballadors a entitats no lucratives per tal que col·laborin en tasques concretes relacionades amb el lloc de treball d’aquestes persones, com és la gestió i administració.
  • Contribució a causes: L’empresa col·labora econòmicament amb iniciatives desenvolupades per entitats no lucratives en favor de causes concretes.
  • Contribució conjunta: Els treballadors fan donacions econòmiques a diferents entitats no lucratives procedents de recaptacions, nòmines, pagues extres, etc. L’empresa, per la seva part, també fa donacions econòmiques pel mateix import que els treballadors.
  • Contribució en espècies: Lliurament de materials o equipaments a entitats no lucratives. Sovint aquestes contribucions són fruit de la petició de treballadors que ja col·laboren amb entitats no lucratives.
  • Suport a les iniciatives dels empleats: L’empresa col·labora amb un projecte de voluntariat o de captació de fons desenvolupat per treballadors o antics treballadors. Aquesta col·laboració pot ser econòmica, cessió de material o suport en el desenvolupament de projectes de voluntariat en el si de les entitats no lucratives.
  • Actes: L’empresa promou la participació dels empleats i les seves famílies en esdeveniments i activitats adreçades a recaptar fons per a les entitats no lucratives de la comunitat.
  • Premis per reconèixer la tasca voluntària dels treballadors: L’empresa reconeix la tasca de les persones que desenvolupen accions de voluntariat a entitats no lucratives. Aquest reconeixement sovint és una donació o col·laboració de l’empresa amb l’entitat de voluntariat.
  • Programes de voluntariat: L’empresa desenvolupa un programa de voluntariat a través del qual canalitzar la col·laboració i participació dels treballadors amb les entitats no lucratives de la comunitat.
  • Dedicació del temps lliure: L’empresa promou que els treballadors col·laborin i realitzin tasques de voluntariat a entitats no lucratives en el seu temps lliure. Per tal de reconèixer aquesta acció que es realitza fora de l’horari laboral, l’empresa pot cedir algunes hores de treball o fer una aportació econòmica a l’entitat. 

Bases per a l’èxit d’un programa de voluntariat corporatiu

La “Guía de Voluntariado Corporativo” desenvolupada per Voluntare, la xarxa global de voluntariat corporatiu, destaca tres requisits indispensables per a què un programa de voluntariat corporatiu sigui un èxit.

 

Coherència

La conceptualització i el desenvolupament de la iniciativa ha de ser coherent amb els objectius de l’empresa, així com amb la seva cultura i maneres de fer. Només d’aquesta forma el programa tindrà credibilitat.

 

Bon clima laboral

Per a què els treballadors s’impliquin en el programa cal que el clima laboral sigui adient i es fomenti la participació d’aquestes persones. Així mateix, és important conèixer quins són els perfils dels empleats i les seves inquietuds i motivacions per tal de realitzar propostes adients i que convidin a la participació.

 

Compromís

Finalment, és cabdal que la direcció de l’empresa s’involucri en el programa de voluntariat corporatiu. A més a més, l’aposta i compromís dels responsables de l’empresa amb la iniciativa reforça la credibilitat del mateix.

Més informació

Comparteix i difon