Els ateneus, escoles d'artistes

Autor/a: 
Mar Solà
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Els ateneus, escoles d'artistes

Autor/a: 
Mar Solà

Resum: 

Són molts els actors i actrius catalans que van fer els seus primers passos a grups de teatre amateur. Alguns compten amb una llarga trajectòria professional i d'altres són joves que tot just la comencen.

Montserrat Carulla havia actuat al Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià; Rosa Gàmiz va començar al Círcol Catòlic de Badalona; Comediants van passar per l'Associació Cultural Plataforma Odèon de Canet de Mar.

Aquests són només alguns dels artistes que van començar la seva carrera artística trepitjant l'escenari d’un ateneu. D'ells se'n parla molt, però ja fa anys que van fer el seu pas pel teatre amateur.

Actualment també existeix una generació de joves que han fet el salt al món professional però van començar a l'ateneu del poble o del barri.

En teatre i televisió hem pogut veure Ferran Vilajosana, que va passar tota la seva infantesa al Cercle Catòlic de Gràcia; i també Xavi Duch, que va començar al Centre Sant Vicenç de Sabadell i properament el veurem al musical "El Petit Príncep", que s'estrenarà el desembre a Barcelona.

I si encara busquem joves més joves, concretament nascuts entre el 1993 i el 1997, trobem noms com Paula Jornet, Clara de Ramon o Jaume Casals.

Paula Jornet fa teatre a la Unió Santcugatenca de Sant Cugat del Vallès i actualment la podem veure a la sèrie "La Riera" de TV3. Clara de Ramon va descobrir la seva passió pel teatre a la Sala Cabanyes del Centre Catòlic de Mataró, l'hem vist a la sèrie "Kubala, Moreno i Manchón" de TV3 i ja ha actuat al Teatre Nacional de Catalunya en dues ocasions: "Agost" i "Els nostres tigres beuen llet".

I Jaume Casals va començar a l'escola de teatre del Centre Cultural i Recreatiu (CCR) de Pineda de Mar i el curs que ve s'incorpora a la sèrie "La Riera" de TV3 com un dels nous personatges. Per sobre de tot, se sent molt afortunat d'haver après a l'escola de teatre del CCR les primeres coses que s'han de saber sobre el teatre.

Què t'ha aportat fer teatre amateur?
Estimar el teatre, per sobre de totes les coses. Des que vaig començar, amb 7 anys, i la primera vegada que vaig trepitjar un escenari, vaig saber que jo de gran volia fer teatre.

Com ho vas saber?
Al principi de tot vaig notar una mena d'energia que enlloc més trobava. Potser és aquesta la famosa màgia del teatre que no veiem però la sentim des del primer moment i que ens omple tant!

Durant 12 anys has crescut al CCR de Pineda de Mar.
Sí. Fer-hi teatre m'ha fet perdre la por a estar davant d'un públic, la vergonya, he après a saber riure't de tu mateix i he conegut persones amb les quals comparteixes un vincle especial i amb les que t'ho passes bé fent el que vols fer.

Vas fer el treball de recerca de batxillerat sobre el teatre del CCR.
Vaig voler saber-ne totes les arrels, a part de conèixer la història de com es va fundar el teatre de Pineda i la seva escola. Com va començar tot aquest món, qui el va començar, qui va ser el primer actor, etc.

Podràs compaginar la vida professional amb el teatre al CCR de Pineda de Mar?
Sempre tindré un vincle amb el teatre i l'escola molt fort, faci o no faci teatre. Si els puc ajudar en quelcom ho faré. Avui dia sóc un del monitors de l'escola i estic molt content del granet de sorra que hi puc aportar ensenyant als més petits el que un dia em van ensenyar a mi.

Afegeix un comentari nou