Moltes entitats es plantegen oferir formacions a través d’Internet a causa de la situació de pandèmia. A Internet existeixen moltes eines que us poden ajudar a oferir formacions a distància.
La situació de pandèmia que està vivint el país ha causat que l’inici del curs escolar sigui qüestionat constantment. Les mesures de seguretat i la protecció sanitària és una de les prioritats de totes les escoles. En un principi, totes les escoles són segures i hi han establerts diferents protocols, en cas que hi hagi positius. Tanmateix, la incertesa està a l’aire.
En el cas de les entitats sense ànim de lucre, les ONG, les associacions i les fundacions, no existeix cap organisme que reguli protocols de seguretat per possibles casos positius de Covid-19. I moltes d’aquestes entitats, també ofereixen diferents tipus de formacions, tant sigui pels seus associats i associades, com pels seus voluntaris i voluntàries.
En aquests casos, el millor que poden fer les entitats és oferir formacions a distància. És la millor manera de prevenir possibles nous contagis, a les seus de les entitats. A través d’Internet les persones que vulguin seguir una formació, podran fer-ho, d’una forma totalment segura.
A la xarxa existeixen moltes eines que us poden ajudar a crear formacions en línia, gestionar inscripcions, publicar apunts, exercicis, exàmens i altres recursos educatius. Mitjançant aquest recurs us explicarem quines eines d’aprenentatge virtual podeu utilitzar per la vostra entitat sense ànim de lucre.
Moodle
Moodle és una aplicació de programari lliure que crea Entorns Virtuals d’Aprenentatge (EVA). Va ser dissenyat per l’australià Martin Dougiamas, a partir d’una tesi doctoral que va redactar ell mateix. Dougiamas defensava l’ús del programari lliure per construir comunitats d’Internet basades en el construccionisme, una teoria de l’aprenentatge basada en l’acció.
Mitjançant Moodle podreu crear diferents tipus de recursos d’aprenentatge com: pàgines html, llibres, arxius, etc. També podreu crear diferents tipus d’activitats, com: tasques, enquestes, fòrums, glossaris, qüestionaris, wikis, tallers i consultes. La comunicació es basa en l’ús del correu electrònic, però també disposa de fòrums i sales de xats.
Una de les característiques de Moodle és la múltple possibilitat de configuracions i diversificació. Per exemple, en el cas dels tipus d’usuaris i usuàries, existeix una gran varietat de rols: administradors, managers, professor o professora, professor o professora sense permisos d’edició, estudiant i estudianta i convida o convidada. En el cas del seguiment, també existeixen diverses maneres de fer el seguiment de l’evolució de cada alumne: qualificacions, competències, insígnies o informes.
Una de les últimes novetats de Moodle, és la incorporació de la gamificació, l’ús dels jocs didàctics per aprendre. Alguns dels recursos de gamificació que incorpora Moodle, són: el penjat, la sopa de lletres, els mots encreuats, el millionari o el Sudoku.
Tal com hem explicat, Moodle és una eina de programari lliure, gratuïta, que s’instal·la en un servidor. La instal·lació no és complexa, però requereix certs coneixements tècnics. També disposa de la possibilitat d’utilitzar l’eina en un servidor remot, propi de la mateixa companyia, pagant una quaota anual.
Schoology
Schoology és un entorn virtual d’aprenentatge. A diferència de Moodle, Schoology on és programari lliure i no s’ha d’instal·lar en un servidor. S’utilitza l’espai que ofereix la mateixa empresa. Schoology és de pagament. Es pot començar a utilitzar, mitjançant la demanda d’una prova.
Schoology està pensat, sobretot, per utilitzar-se en escoles de primària. Tanmateix, ofereix diferents tipus de serveis i funcionalitats, que poden ser emprades per a qualsevol propòsti formatiu. Permet dissenyar cursos o formacions més àmplies i fer un seguiment molt acurat de les tasques que han realitzat els i les alumnes.
Schoology té un sistema de comunicació molt complet. Mitjançant aquesta eina podreu enviar missatges personalitzats, a través de correus electrònics, sales de xat i l’ús del SMS dels telèfons mòbils. El disseny de l’aplicatiu també permet que entre l’alumnat hi hagi una comunicació molt fluida.
Schoology també disposa d’una aplicació per a dispositius mòbils molt completa. Mitjançant aquesta aplicació, es pot gestionar el curs o formació, i l’alumnat poden seguir les classes i indicacions, sense cap mena de problema.
OpenSWAD
OpenSWAD és una aplicació que és un entorn virtual d’aprenentatge, que a més, incorpora funcionalitats de xarxes socials. A diferència de Moodle, OpenSWAD permet guardar les formacions i gestionar les inscripcions dels alumnes en el mateix servidor. D’aquesta manera, no cal preocupar-se per instal·lacions en servidors.
Mitjançant OpenSWAD podreu fer configurar molts àmbits educatius. Per exemple, podreu crear institucions i centres educatius, titulacions, assignatures, inscripcions als cursos, activitats i treballs per fer, qualificacions, tests d’avaluació, controls d’assistència i estadístiques.
Pel professorat també és una bona eina perquè permet crear grups d’alumnats i gestionar inscripcions. OpenSWAD també té un sistema de comunicació molt interessant. Permet comunicar-se amb la família i l’alumnat, a través de xarxa social interna, fòrums, xats, avisos públics i missatgeria instantània.
OpenSWAD és en un entorn virtual d’aprenentatge amb llicència de programari lliure. Es pot descarregar lliurement aquí i té un bon manual d’instal·lació. Tot el seu codi està publicat a diferents repositoris com GitHub o Open HUB. OpenSWAD també té un grup molt fort d’usuaris i usuàries, que s’organitzen en diferents comunitats virtuals.
Chamilo
Chamilo és un entorn virtual d’aprenentatge de programari lliure. Està desenvolupat per l’associació Chamilo, una entitat sense ànim de lucre que té per objectiu treballar per aconseguir una educació de qualitat a tot el món. La mateixa web de Chamilo defineix aquest programa com un entorn virtual d’aprenentatge basat en el contingut. La primera versió de Chamilo va sortir a la llum el 2010.
Les característiques principals de Chamilo són les següents:
- El seu funcionament pràctic i senzill.
- El seu atractiu visual.
- La seva eficiència a l’hora de consumir pocs recursos del servidor.
Chamilo disposa de molts videotutorials i molts recursos d’aprenentatge en la seva pàgina web. També disposa de fòrums en línia. Chamilo és gratuït i es pot descarregar des de la seva pàgina web.
Open EDX
En aquest cas, Open EDX és una plataforma que permet crear cursos massius a l’estil MOOCs. Aquests cursos són petites formacions que s’han desenvolupat en àmbits universitaris. Moltes d’elles s’ofereixen de forma gratuïta.
Open EDX té una versió gratuïta que s’instal·la en un servidor i una versió de pagament que està allotjada en un servidor de la companyia. La versió que s’instal·la en el servidor és prou complex i segurament necessitareu alguna persona que us ho pugui montar bé.
Mitjançant aquesta plataforma, podreu crear cursos, els continguts, gestionar les inscripcions, activitats, exàmens, gamificació i certificacions.