En dubte la ciberseguretat de Twitter
Comparteix
L'excap de seguretat afirma que la xarxa no té ni la capacitat ni l’interès per determinar el nombre de comptes falsos que hi ha a dins.
L'excap de seguretat de Twitter diu que la xarxa social té greus problemes de seguretat i que no té ni la capacitat ni l’interès per determinar el nombre de comptes falsos que hi ha a dins. Així ho afirma en un informe presentat al Congrés dels Estats Units d’Amèrica difós pel Washington Post i la CNN.
Davant d'aquesta situació, les entitats socials vinculades a la tecnologia com Colectic o femProcomuns tenen el paper d'informar sobre els riscos que pot comportar utilitzar aquestes xarxes privatives, i sobre la manera de verificar la informació que hi trobem.
De fet, tot i aquestes mancances en seguretat i encara que hi ha alternatives de programari lliure que són transparents respecte a l'ús de les nostres dades, la majoria d'entitats trien ser a Twitter perquè té més repercussió i abast.
Llegim les condicions d'ús de les xarxes socials?
— femProcomuns Coop (@femprocomuns) January 20, 2021
Twitter i Whatsapp poden cancel·lar comptes?
Poden comerciar amb les nostres dades?
Què és el capitalisme de vigilància?
Avui a les 12h en @dvdjaco de @femprocomuns en parla a @altraradio. pic.twitter.com/W257lXoEeI
De fet, com deia la sociòloga i investigadora Lídia Arroyo en una entrevista sobre discriminació a les xarxes, la manera d'abandonar-les seria migrar a xarxes alternatives col·lectivament de forma "massiva i coordinada": "Si la resposta és només individual, l’espai digital perd una veu crítica, però si totes les persones amb una visió progressista del món marxem col·lectivament de les xarxes hegemòniques actuals, aquestes ja no es veuran com la veu de la població en general, sinó com les xarxes de les veus conservadores".
Alternatives a Twitter
Mastodon s'ha postulat com la principal alternativa a Twitter. Es tracta d'una xarxa social de programari lliure i descentralitzada que no és propietat d'una empresa i que allotja comunitats independents. No s'articula amb comptes per seguir sinó per grups segons els interessos i té eines efectives per evitar els discursos d'odi i les pràctiques abusives.
Iniciatives contra la desinformació
Verificat és un dels molts projectes associatius que lluiten contra la manipulació d'informació a internet. Ho fan a través del periodisme d'investigació i de l'educació i mitjançat la metodologia del fact-checking.
Lorenzo Marini, codirector del projecte, explicava a Xarxanet que per verificar informació el més important és "controlar les proves d’emocions ja que si una informació ens genera moltes emocions acostumem a caure en un biaix, identificar l’origen de la notícia, i buscar la mateixa informació en fonts en què confiem".
S'ha viralitzat la comparació entre les fotos d'un incendi i d'un parc eòlic.
— Verificat (@veri_fi_cat) August 22, 2022
El parc eòlic està a Grècia, es va aprovar tres anys abans de l'incendi i la seva ubicació no coincideix amb el terreny afectat per les flames.@veri_fi_cat x @Newtralhttps://t.co/FKOdgoMbfB
Mentre continuem piulant, però, podem ser més crítiques amb la informació que trobem en aquesta xarxa i amb els comptes amb qui interactuem. No és difícil detectar els bots a través de les fotografies, que es fan amb intel·ligència artificial. Ens podem fixar en el fons borrós, en la posició recta del cap o en el gest neutre o somrient, tal com explica aquest fil.
Puede que estos días os hayáis cruzado con alguna cuenta, pongamos @maricarmenmalaga, que dice que el feminismo es malo para la mujer, que Abascal es guapísimo y tiene una foto como la de abajo.
— Lemonauta (@lemonlemonlimon) August 15, 2022
Esas personas no existen. Son bots. Os enseño a detectarlo en sus fotos
Hilo breve. pic.twitter.com/QLhDbmmpIz
Afegeix un nou comentari