La facturació del comerç just a Espanya creix un 16,8% el 2011

  • Cafè de comerç just. Fotografia Flickr de Selma Broeder

    Cafè de comerç just. Fotografia Flickr de Selma Broeder

El total de la facturació anual de l'any 2011 és de 26 milions d'euros. D'una banda, els productes alimentaris són els que més s'incrementen, les artesanies, d'altre banda, pateixen una baixada de vendes.

El cafè segueix essent el producte estrella del sector, i un dels principals responsables de que aliments responsables experimenti una crescuda de demanda del 27% i representin ja el 88% dels productes de comerç just comercialitzats a l'estat. Per la seva banda, el sector de les artesanies pateix un descens del 16% i passa a representar un 10% de les vendes totals.

El descens en la compra d'artesanies ha perjudicat principalment les botigues de comerç just que basen en aquest productes el gruix principal del seu negoci, de fet, els espais de comerç just tradicional han perdut un 10% de la facturació durant el 2011.

L'altra cara de la moneda és l'important augment de la factruració de productes de comerç just en grans superfícies i cadenes de vending, que comercialitzen principalment productes d'alimentació. Aquests canals de venda han incrementat fins a un 40% la facturació d'aquests productes.

Aquest canvi de tendència en relació als canals de comercialització apropa l'estat espanyol a la resta de països europeus, on la major part dels productes de comerç just es comercialitzen en grans superfícies i cadenes de restauració.

Pel que fa a les marques de referència, el segell Fairtrade es consolida com a certificat de garantia en el sector i les seves vendes augmenten un 39%, confirmant la tendència de creixement tot i la crisi.

Tot i aquesta pujada, l'estat espanyol continua a molta distància de la resta de països europeus pel que fa al consum de productes de comerç just, de fet, tot i que des del 2000 la facturació de comerç just a Espanya s'ha multiplicat per 4, la despesa per habitant segueix essent 10 vegades menor que en la resta del continent.

Font: El Comercio Justo en España 2011. Comercio y desarrollo (Coordinadora estatal del comerç just)

Afegeix un comentari nou