Emprenedoria social, innovació per a la millora col·lectiva

Autor/a: 
Eneida Iturbe
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Emprenedoria social, innovació per a la millora col·lectiva

Autor/a: 
Eneida Iturbe

Resum: 

L'augment d'emprenedors i emprenedores és una de les poques notícies positives de l'economia catalana i espanyola actual. Es tracta de persones que en temps de crisi s'arrisquen a crear el seu propi negoci. Alguns i algunes, a més, enfoquen el seu projecte a crear un canvi social amb un principal objectiu, el de millorar la societat. Són els emprenedors i emprenedores socials.

Sembla que la crisi econòmica animi a moltes persones a emprendre el seu propi negoci. No va ser així a l'inici d'aquesta, ja que, entre el 2007 i el 2010 l'activitat emprenedora es va reduir força tant a Catalunya com a l'Estat espanyol, tocant fons el 2010. L'any 2011, però, va ser l'any de la represa, amb creixements de més del 30%. Ara, continua aquesta tendència i són moltes les persones que planten cara a l'atur creant un projecte propi al qual dedicar ganes i esforços.

Alguns d'aquests projectes van més enllà de cercar l'autoocupació i pretenen oferir solucions a determinats problemes socials o ambientals. Estem parlant de l'emprenedoria social, que, a diferència d'altres formes de creació d'empreses, desenvolupa noves estratègies orientades al canvi social, i concilia l'enfocament econòmic amb els reptes socials i ambientals que vol abordar.

Els emprenedors/ores socials són persones que treballen en una idea nova per resoldre un problema social, una idea que trenqui amb els models establerts i abordi el problema des de l'arrel. D'aquesta manera, aporten una visió innovadora de com seria la societat si aquest problema fos solucionat.

L'associació global d'Emprenedors Socials Ashoka estableix 10 punts claus per definir a un/a emprenedor/a social. A més de tenir una idea innovadora que produeixi un canvi social específic i una visió emprenedora per realitzar els seus projectes, un emprenedor/a social ha de tenir uns valors ètics sòlids i ha de ser capaç de veure la realitat d'una manera diferent. En definitiva, aplega la creativitat, la innovació i la consciència social amb l'objectiu de portar a terme nous productes i/o serveis que repercuteixin en els beneficis de la millora col·lectiva.

Un cop de mà a emprenedors/ores socials

ANODERWOLD, empresa social que pretén democratitzar la innovació social, organitza del 24 de novembre a l'1 de desembre de 2012 la trobada Startup Pirates @ Barcelona, adreçada a persones que tinguin una idea d'emprenedoria social i necessitin un cop de mà.

Aquest programa intensiu d'una setmana vol proporcionar a emprenedors/ores socials una manera creativa i diferent d'adquirir el coneixement, les eines i desenvolupar les competències que els permetran transformar les seves idees en models de negoci. Diversos experts en la matèria oferiran ponències durant tota la setmana i exerciran de mentors/ores per als emprenedors/ores.

El programa es va iniciar a Porto, Portugal, el juliol del 2011. Des de llavors, ha crescut internacionalment i ja compta amb més de 15 edicions confirmades a 10 països i 4 continents.

Aquesta no és l'única iniciativa adreçada a donar suport a l'emprenedoria social. Obra Social "la Caixa", ESADE o la mateixa Generalitat de Catalunya compten amb programes per potenciar aquest tipus d'emprenedoria.

Un exemple és Momentum Project, que ofereix a 10 iniciatives d'emprenedoria social la possibilitat de rebre formació especialitzada a ESADE i l'assessorament de BBVA. A la convocatòria de 2012 es van presentar 133 projectes socials, dels quals els 10 més prometedors han rebut suport per tal que es consolidin i creixin (quatre han estat iniciatives catalanes).

D'altra banda, Ashoka està portant a terme la campanya #NominacionesAshoka2012, a través de la qual pretén trobar homes i dones amb idees per canviar d'arrel els problemes socials més urgents del món. Anima a tothom que conegui un emprenedor/a social a nominar-la emplenant aquest formulari. Cal assenyalar si es tracta d'una autocandidatura o si presentes a una altra persona. En aquest segon cas, s'hauran d'oferir tant dades personals com dades de la persona a qui es nomina.

Impulsar l'esperit emprenedor en els joves

El futur laboral no es presenta gaire encoratjador per als joves que acaben ara els seus estudis. Animar-los a emprendre és una de les vies que estan adoptant universitats i diferents organitzacions.

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per exemple dedica per primera vegada una jornada a impulsar l’esperit emprenedor entre el seu alumnat: el Dia de l'Emprenedoria té lloc dijous 22 de novembre, a la Facultat d'Economia i Empresa. El programa inclou xerrades d'emprenedors i d'experts en creació d'empreses, i tallers formatius centrats en temàtiques com la creativitat empresarial en temps de crisi, l'oportunitat del risc d'emprendre, la franquícia com un altre model de negoci i les diferents maneres d'aconseguir finançament.

Maravillas Rojo, responsable d'emprenedoria social del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, serà l'encarregada d'apropar l'emprenedoria social a l'alumnat de la UAB, amb la xerrada "Cadena de valor i de valors: emprenedoria social".

La Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) formen part de RedEmprendia, una xarxa d'universitats que promou la innovació i l'emprenedoria responsables. Aquesta xarxa ofereix estades formatives a nous emprenedors/ores a través del programa Nous Emprenedors: Aprenent a Emprendre. Hi poden participar estudiants de grau, postgrau, màster o doctorat, titulats els últims anys de les 20 universitats que formen la xarxa, que tinguin un projecte empresarial ila formació adequada. La inscripció es pot realitzar a través d'aquest formulari fins al 21 de desembre de 2012.

El voluntariat i l'associacionisme són algunes de les vies per contribuir a crear un món millor. L'emprenedoria social n'és una altra.

Afegeix un comentari nou