Reptes i propostes per a "El País que Volem"

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Reptes i propostes per a "El País que Volem"

Resum: 

Us oferim un recull dels principals reptes i propostes plantejats per la ciutadania al web "El país que volem", que reuneix idees per a la creació d'un nou país.

"El País que Volem" (EPqV) va néixer el passat més d'abril de la mà de diverses entitats amb la voluntat d'animar a la participació oberta de la ciutadania per aportar idees per imaginar col·lectivament un país nou i millor.

EPqV compta amb dos òrgans que faciliten el seu funcionament: el Consell Ciutadà, format per 71 persones de diversos àmbits professionals, socials i ideològics i el Consell d'Entitats, format per 13 associacions.

Fins el 31 de desembre tothom qui vulgui pot registrar-se i crear reptes i aportar diverses propostes per afrontar-los i/o resoldre'ls.

Sis mesos després de la creació de la pàgina hi ha registrades fins a 971 persones i 17 col·lectius. A més a més hi ha constituits 60 reptes englobats dins de 5 temes (Benestar, Política, Economia, Cultura/Ciència, Biosfera/Medi), 877 propostes realitzades i 537 comentaris publicats. També existeixen les "adopcions", que són el nombre de suports que rep cada repte o proposta.

Per mostrar com està funcionant el web i quines són les idees i interessos dels participants us presentem els tres reptes de cada tema que tenen més propostes. I de cada un d'aquests tres reptes assenyalem les dues propostes amb més "adopcions" i/o suports.

1. Benestar (educació, salut, habitatge…): 10 reptes i 90 propostes

Els tres reptes amb més propostes en l'àmbit de Benestar són:

  • "Com ha de ser l’educació, des d’infantil fins a secundària?", 64 propostes.

Les propostes amb més "adopcions" són: El sistema educatiu ha de ser definit en un pacte d’estat i no canviar cada cop amb el "govern de torn" (32 adopcions) i Ensenyament que contempli la persona en la seva totalitat (27 adopcions).

  • "Com assegurar els drets socials, reduir la pobresa i promoure el benestar?", 24 propostes.

Les propostes amb més "adopcions" són: Avaluar permanentment i corregir la desigualtat socioeconòmica (13 adopcions) i Renda Bàsica Universal (12 adopcions).

  • "Com ha de ser el sistema de salut?", 19 propostes.

Les propostes amb més "adopcions" són: Salut universal, gratuïta i de qualitat (31 adopcions) i Incloure la medicina natural dins el model sanitari (24 adopcions).

2. Política (democràcia, gestió pública...): 13 reptes, 333 propostes

Els tres reptes amb més propostes en l'àmbit de Política són:

  • "Com fer una democràcia avançada i més participativa? Quin sistema electoral?", 94 propostes.

Les propostes amb més "adopcions" són: Referèndums populars vinculants (33 adopcions) i Sistema de vot online legítim i segur per facilitar la participació (25 adopcions).

  • "Quina Constitució? Quin model d’estat? Quin tipus de república?", 53 propostes.

Les propostes amb més "adopcions" són: Garantir i donar suport al dret a l’autodeterminació de l’Aran i altres països (23 adopcions) i Principis democràtics blindats però que la resta de normatives siguin fàcils de canviar (18 adopcions).

  • "Com organitzar l’administració pública i els serveis públics?", 36 propostes.

Les propostes amb més "adopcions" són: Una targeta única vàlida per a tots els serveis (DNI, SS, Transport públic, Carnet de conduir...) (61 adopcions) i Nou estat, nova administració pública (21 adopcions).

3. Economia (empresa, ocupació, finances...): 11 reptes, 138 propostes

  • "Com reduir l’atur i garantir els drets dels treballadors?", 16 propostes.

Les propostes amb més "adopcions" són: Limitació de l’interval de sous a les empreses (16 adopcions) i Reducció de la jornada de treball (12 adopcions).

  • "Com organitzar un sistema fiscal equitatiu; com evitar el frau i l’evasió?", 15 propostes.

Les propostes amb més "adopcions" són: Establir un model tributari eficient i equitatiu al servei de la ciutadania (12 adopcions) i Els poders públics han d’aportar l’IRPF com a ciutadà productiu, no ho han de fer els jubilats (8 adopcions).

  • "Com situar el sistema financer i la banca al servei de l’economia real?", 13 propostes.

Les propostes amb més "adopcions" són: Constitució d'un Banc Nacional de Catalunya (19 adopcions) i Evitar el rescat d’entitats privades amb diners públics (13 adopcions).

4. Ciutadania (convivència, participació...): 11 reptes, 147 propostes

  • "Com conciliar feina i família: com facilitar una vida quotidiana equilibrada?", 19 propostes.

Les propostes amb més "adopcions" són: Horari laboral vs conciliació personal i familiar (23 adopcions) i Adoptar horaris europeus (22 adopcions).

  • "Repte genèric per presentar idees sobre el país que volem", 16 propostes.

Les propostes amb més "adopcions" són: Crear comissions d’experts que observin com es fan les coses en altres països (4 adopcions) i No a l'aforament de persones (4 adopcions).

  • "Com promoure els valors de convivència com la llibertat, l’equitat, la dignitat...?", 15 propostes.

Les propostes amb més "adopcions" són: Un estat laic (46 adopcions) i No finançar cap religió amb diners públics (11 adopcions).

5. Biosfera/Medi (energia, urbanisme, mobilitat...): 7 reptes, 89 propostes

  • "Com ha de ser el sistema energètic?", 30 propostes.

Les propostes amb més "adopcions" són: Una Catalunya electricament autosuficient i provinent de renovables (33 adopcions) i Biomassa, una energia de futur (31 adopcions).

  • "Com organitzar la mobilitat i el sistema de transport public i privat?", 28 propostes.

Les propostes amb més "adopcions" són: Xarxa ferroviària eficient (33 adopcions) i Foment del motor elèctric (22 adopcions).

  • "Com afavorir l’equilibri territorial? Quina política urbanística?", 18 propostes.

Les propostes amb més "adopcions" són: Distribució de la població al territori (17 adopcions) i Fer de Catalunya el parc turístic ecològic de qualitat més gran d’europa (13 adopcions).

La segona fase del projecte "El País que Volem" s'iniciarà al gener del 2015, un cop recollides el màxim de reptes i propostes possibles. Durant els mesos de gener i febrer el Consell Ciutadà i el Consell d'Entitats aplegaran els continguts per garantir que les conclusions quedin sistematitzades amb rigorositat acadèmica.

Finalment, per Sant Jordi de 2015 es publicarà en paper i al web els resultats del procés, amb les diverses i plurals propostes recollides per fer front als reptes clau.

Afegeix un comentari nou