La sostenibilitat del projecte

Autor/a: 
Autor del Recurs

La sostenibilitat del projecte

Resum: 

El plantejament de la sostenibilitat del nostre projecte és quelcom fonamental per garantir el seu impacte. Serà, fonamentalment, durant l'etapa del disseny del nostre projecte quan haurem de centrar la nostra atenció en aquesta.

El concepte de sostenibilitat en els nostres projectes

El concepte de sostenibilitat és un concepte important medioambiental. Aquest significa que un recurs natural té la propietat de no esgotar-se, tot sostenint-se en el temps.

L'aplicació, doncs, de l'adjectiu sostenible en el món dels projectes tendirà a referir-se a la durada i permanència en el temps d'aquests.

És diu que un projecte és sostenible quan en el seu mateix disseny i planificació té present les futures accions necessàries per tal de mantenir i garantir la continuïtat dels resultats esperats del projecte.

Un projecte d'intervenció social està dotat de finitut, però els seus objectius i finalitats, les seves actuacions, etc., solen tenir present com objectiu general la millora d'una determinada realitat o de les condicions de vida d'un determinat col·lectiu. En aquests sentit la finalitat o objectiu general és sempre incommensurable i el nostre projecte per tal d'aproximar-se a aquest ha de tenir cert grau de permanència i la capacitat de generar canvis a llarg termini.

És important tenir en compte, que la sostenibilitat d'un projecte no fa referència a la capacitat d'un projecte de mantenir-se en el temps, sinó a la capacitat que els resultats d'un projecte perdurin en les organitzacions i les persones a qui s'adreça.

En aquest sentit, caldrà distingir entre la viabilitat del projecte, en tant que probabilitat de que un projecte es dugui a terme i assoleixi els objectius plantejats en un període determinat, i la seva sostenibilitat, entesa com les possibilitats que els beneficis del projecte es mantinguin o s'incrementin més enllà de la seva finalització.

Aquesta distinció, centrarà el punt de mira de la sostenibilitat del nostre projecte: els actors que intervenen en el projecte, i de manera principal els beneficiaris.

Com garantir la sostenibilitat d'un projecte

La sostenibilitat d'un projecte és un criteri important a l'hora d'avaluar la seva qualitat. Només aquells projectes que promoguin canvis estructurals contribuiran al desenvolupament humà sostenible.

Caldrà, doncs, establir mecanismes per tal de garantir i avaluar la sostenibilitat d'un projecte. Aquests faran referència tant a la gestió tècnica i econòmica del projecte com a la implicació dels diferents actors: col·lectiu destinatari de l'acció, administracions públiques, altres entitats, etc.

Per tal de poder articular-la haurem d'identificar, primer, possibles restriccions a la sostenibilitat del nostre projecte en la fase de diagnòstic i anàlisi de la realitat, considerant:

- El límits imposats per les estructures socials, polítiques i econòmiques, així com la disponibilitat de recursos naturals. Així, per exemple, un projecte destinat a la millora de la qualificació professional de les persones immigrades com un mitjà per l'augment de la seva qualitat de vida, no propiciarà un veritable canvi sense unes condicions polítiques, socials i econòmiques que l'acompanyin (permisos de treball, discurs intercultural de la població i disponibilitat de l'empresari per la contractació, entre d'altres).

- Imaginari o discurs del col·lectiu beneficiari de l'acció vers el problema objecte del projecte. Cal plantejar-se les causes per les quals l'acció que promou el projecte no s'havia emprés abans per la comunitat o col·lectiu. Si la raó és la falta de coneixements tècnics o de recursos econòmics i es comparteix la mateixa visió del problema i les necessitats del projecte, es podrà assolir la sostenibilitat d'aquest. En canvi, si el motiu era la consciència entre els beneficiaris de la inviabilitat de l'acció o una valoració negativa dels resultats d'aquesta (ja sigui perquè són insuficients o contraris al seus interessos), la sostenibilitat del projecte serà improbable doncs no es donarà una implicació del col·lectiu beneficiari.

Aquest requisits ens faciliten algunes pistes respecte a les eines per a garantir la sostenibilitat del projecte, aquestes seran:

- Desenvolupar i garantir la capacitat tècnica i de gestió necessària per a mantenir les activitats o bens generats pel projecte. El criteri a seguir és promoure l'autonomia i la no dependència d'un col·lectiu i de les seves circumstàncies d'una entitat, administració o projecte. Qualsevol projecte ha de tenir com objectiu el desenvolupament de les capacitats, habilitats i actituds del col·lectiu beneficiari per tal que aquest assoleixin l'autonomia. Així, caldrà tenir present accions formatives i informatives per tal que la comunitat faci un ús participatiu de les activitats del projecte i pugui mantenir de forma autònoma aquest i el seu impacte.

- Cercar i programar els suficients recursos per a finançar el projecte (salaris, cost del manteniment, etc.) amb l'objectiu de garantir els seus resultats a mig i llarg termini. S'ha de tenir en compte qui, quan i com assolirà el cost del manteniment del projecte un cop la dotació de recursos a càrrec de l'entitat hagi finalitzat. Caldrà, doncs, cercar i/o establir altres fonts de finançament (cessió projecte a empresa social, administració pública, patrocini, etc) i formes de cobrir el cost en recursos humans (voluntariat, delegació de tasques a personal ja contractat que assumeixi les accions del projecte, plans d'ocupació, etc).

- Implicar al col·lectiu beneficiari de l'acció en la identificació, implementació, seguiment i avaluació del projecte. La participació del col·lectiu beneficiari és un element imprescindible per tal que el projecte respongui a les seves necessitats i expectatives, se'l sentin com a propi i sostinguin els seus resultats, una vegada que aquest hagi finalitzat. Per a assolir aquesta participació es poden desenvolupar tècniques participatives com la investigació-acció-participativa.

Factors de sostenibilitat

La sostenibilitat real d'un projecte no es podrà avaluar i conèixer fins un cop finalitzat aquest. Tot i això, es pot avaluar de manera prèvia la sostenibilitat d'un projecte considerant la incorporació d'alguns factors d'influència en el disseny del projecte.

La consideració d'aquests factors a l'hora de plantejar-se i dissenyar un nou projecte seran cabdals per garantir resultats a mig i llarg termini. Així mateix, cal considerar que la voluntat de l'entitat de fer projectes sostenibles va més enllà de la incorporació d'unes determinades mesures i/o l'elaboració d'anàlisis en profunditat, tot essent una opció i valor de l'entitat que fa dels beneficiaris del projecte els veritables protagonistes.

1. Factors relacionats amb l'entorn de la intervenció. Com entitat haurem de, d'una banda, emmarcar el nostre projecte en el context polític i, de l'altre, considerar l'entorn socioeconòmic amb els seus respectius canvis per tal de garantir l'execució de projectes sostenibles.

En aquest sentit, com entitat haurem de fer un esforç i moure'ns en el marc de la societat relacional, tot considerant la inclusió dels nostre projectes en els Plans i Programes marc de les administracions competents, així com el contacte amb empreses com una manera de conèixer i relacionar-se amb l'entorn socioeconòmic.

2. Factors relacionats amb els actors de la intervenció. De manera prèvia a la formulació del projecte, caldrà identificar els diferents actors involucrats d'alguna manera amb la nostra intervenció, les seves expectatives i els seus interessos. La convergència respecte als nostres objectius i els interessos dels diversos actors serà un requisit fonamental per garantir la sostenibilitat del projecte, tot responent a la següent qüestió: Si no es donés la nostra intervenció, els actors l'haurien demandat?

Aquesta coherència entre els objectius del projecte i els interessos dels actors serà necessària per garantir la sostenibilitat del projecte, però no suficient. Caldrà, també, que el nostre projecte sigui coherent amb la capacitat dels actors per assumir tant algunes parts de la intervenció com els resultats, així com potenciar la interrelació entre els diversos actors creant organismes sempre que sigui possible i facilitant la seva autonomia.

3. Factors relacionats amb la població beneficiària. Caldrà atorgar a la detecció de necessitats i la definició dels perfils i característiques socio-culturals dels beneficiaris el temps necessari per adequar les nostres intervencions a aquests. Així mateix, considerarem la participació dels beneficiaris en la formulació del projecte com un dels factors més rellevants a l'hora de plantejar-se la sostenibilitat d'un projecte, facilitant l'empoderament dels beneficiaris.

4. Factors relacionats amb el disseny de la intervenció. En aquest sentit caldrà considerar pròpiament els elements tècnics relacionats amb l'execució i gestió del projecte. L'adequació de la tecnologia a les necessitats del projecte, l'eficàcia i eficiència de la intervenció, així com la transferència dels seus resultats i informació obtinguda i la seva replicabilitat.

Un projecte sostenible s'ha de definir tenint en el punt de mira l'entorn, els actors i els beneficiaris; però la viabilitat del projecte serà una condició “sinequanon” per tal que es produeixin uns resultats a mantenir.

Principis que fonamenten la sostenibilitat d'un projecte

Cercar la sostenibilitat en un projecte és tenir com a objecte la generació d'un canvi amb la nostra intervenció que repercuteixi en les condicions de vida dels nostres beneficiaris des d'una relació com a iguals que cerca l'escolta i coneixement mutu que condueix cap a l'enriquiment de la nostra organització i les seves persones com de la població diana, capacitant-nos i generant coneixement.

La sostenibilitat, doncs, ha de partir de tres principis difícilment separables entre si que han de formar part a la llarga del tarannà i cultura de la nostra organització:

- La generació i avaluació de l'impacte social de la nostra intervenció. Tot entenent per impacte d'un projecte els canvis i efectes positius i negatius, previstos i no previstos a mig i llarg termini causats en els beneficiaris directes i indirectes i en l'entorn objecte de la nostra intervenció un cop finalitzat aquest.

- La participació de la població diana en totes les fases del projecte. La millor forma de garantir l'impacte real d'un projecte, donada la dificultat d'avaluació d'aquest, és duent a terme projectes que considerin la participació dels beneficiaris obtenint informació directa i constant sobre la situació de tots els actors. Serà, doncs, important establir canals de participació i validació durant tot el procés del nostre projecte.

- L'empoderament del projecte per la població diana. Definim l'empoderament com un procés mitjançant el qual les persones enforteixen les seves capacitats, confiança, visió i protagonisme com a grup social per impulsar canvis positius de les situacions que viuen. En aquest sentit hem d'entendre l'empoderament com una estratègia metodològica que l'entitat realitza tant externament com internament. Com a forma d'intervenció l'empoderament va més enllà del concepte de participació, essent un increment de la capacitat individual i col·lectiva per ésser més autònom i autosuficient. És a dir, una estratègia que promou l'accés al us i control dels recursos materials i simbòlics de persones i col·lectius carents d'aquests recursos i poder.

Preguntar-se, doncs, per la sostenibilitat d'un projecte requerirà partir de la resposta a les següents qüestions:

- Quin és l'impacte previst del nostre projecte?
- Com s'avaluarà aquest impacte?
- Com participaran els actors en la definició i desenvolupament del projecte?
- Quin serà el paper de la població diana un cop finalitzat el projecte?
- Com es durà a terme el procés de transferència del projecte i/o el seguiment dels seus resultats?
- Es preveu la capacitació i autogestió del projecte per la població diana?