Vols participar en un camp de treball o en una estada solidària?

F Pere Tarrés
Autor/a: 
Josep Carbonell
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Vols participar en un camp de treball o en una estada solidària?

F Pere Tarrés
Resum: 

Tens ganes de gaudir d'una vivència en un altre país de forma solidària i responsable? Durant els mesos de febrer i març es comencen a organitzar els camps de treball i estades solidàries de cara a l'estiu. T'expliquem què són i quines són algunes de les entitats que n'organitzen.

Durant els mesos de febrer i març comencen a organitzar-se els camps de treball o rutes solidàries que es realitzen sobretot durant els mesos d'estiu. A principis d'any, doncs, és un bon moment per començar a conèixer quines són les principals entitats catalanes que organitzen aquest tipus de camps i/o estades.

Camps de treball

Els camps de treball tenen l’objectiu de col·laborar en la realització d’un projecte social desenvolupat amb l’acció voluntària. És, per tant, un servei voluntari de cooperació. Depenent de l’entitat organitzadora es duen a terme durant tot l’any o en determinats períodes (3 mesos d'estiu, setmana santa, vacances de nadal, etc.), també varien les hores de treball i els països de destinació. Habitualment l'organització d’acollida cobreix l'allotjament, la manutenció i una assegurança en cas d'accidents.

D'altra banda, una part essencial d’un camp de treball és la formació. Sempre hi ha d'haver una fase prèvia de formació, essencial per als voluntaris/àries. Aquesta té com a objectiu general reflexionar i sensibilitzar sobre la realitat política i socioeconòmica mundial i introduir en l’educació per la pau. A més, serveix per dotar de coneixement al participant sobre la situació social i política concreta del país on anirà. Així mateix, el propi camp és una experiència formativa única.

Estades solidàries

Les estades o rutes solidàries pretenen donar a conèixer la realitat social de diferents països, a més de visitar les organitzacions locals que hi treballen i que es dediquen al desenvolupament, als drets humans i a la justícia social. Aquestes rutes s’emmarquen dins del que seria el “turisme responsable”, una proposta d’abast internacional que qüestiona el turisme convencional, tenint en compte l’impacte que aquest suposa pels països més empobrits. Així doncs, amb les estades solidàries es vol fomentar que els viatges siguin una eina per beneficiar, no només la persona viatgera, sinó també la comunitat visitada. Una manera de viatjar de forma compromesa, responsable, solidària i respectuosa amb el medi ambient.

Aquestes dues serien les modalitats més habituals de viatges a països o comunitats empobrides que serveixen per conèixer una realitat, canviar la mirada sobre aquesta, fer-se ressò en tornar, i despertar les ganes de transformar la realitat social i política. Amb tot, també n'existeix una de potser menys coneguda, com l'acompanyament internacional, tasca que consisteix en acompanyar a líders socials i persones defensores dels drets humans en zones de perill com a estratègia de protecció. Aquest treball requereix de molta preparació prèvia i maduresa psicològica.

A continuació t'oferim un recull de les principals entitats catalanes que organitzen camps de treball i estades solidàries.

SETEM - Camps de solidaritat

Els camps de solidaritat de SETEM inclouen una fase prèvia de formació (d'abril a juny), una fase d'estada en un país d'Àfrica, Amèrica Llatina o Àsia (juliol, agost o setembre) i una fase posterior de difusió i acció al Nord, a la tornada. L'edat mínima per participar-hi és de 18 anys i el període d'inscripció finalitza a principis d'abril. Per a més informació, podeu assistir a les sessions informatives.

Consulteu l'oferta de Camps de Solidaritat 2019

Servei Civil Internacional – CAT - Camps de voluntariat

L'SCI és una entitat catalana connectada a la xarxa internacional 'SCI - International Voluntary Projects'. Compta amb un potent cercador de camps de voluntariat arreu del món. L’objectiu és col·laborar en el desenvolupament d’un projecte de treball voluntari i de temàtica diversa amb l’acció comuna de la població local i d’un grup d’internacionals.

En l'apartat del web de l'SCI-CAT s'explica amb detall els passos a seguir per a fer un camp. Un d'ells és la formació obligatòria que enguany tindrà lloc els següents dies:

  • 25 i 26 de maig a Arenys de Mar
  • 29 i 30 de juny a València i Mallorca
  • 13 i 14 de juliol a Cambrils

Fundació PROIDE - Camps de treball

L'estiu solidari és un programa de la Fundació Proide que s'inicia en el mes de febrer i finalitza a l’octubre, i que té en els mesos de juliol o agost -i durant un mes sencer- el seu moment àlgid. En aquest temps de l’estiu, el voluntariat, format en grups, participa directament en un projecte de cooperació internacional per realitzar projectes d’infraestructura, suport educatiu i contacte amb les comunitats als països en què PROIDE treballa (Líban, Madagascar, Guatemala i Perú).

Aquelles persones que estiguin interessades en participar en un dels projectes poden fer la inscripció fins el proper 1 de març. Els i les participants han de realitzar prèviament una formació presencial que tindrà lloc durant dos caps de setmana, entre abril i maig.

Més informació

VOLS - Estades solidàries

VOLS és una associació sense ànim de lucre per a la cooperació i solidaritat amb els infants i joves dels països en vies de desenvolupament. Entre d'altres activitats, l'ONG organitza estades solidàries en les que els participants tenen l'oportunitat de conèixer i conviure la realitat concreta d'un país de l'Amèrica Llatina o Àfrica, fer experiència de comunitat i donar suport i col·laborar amb els diversos projectes que s'hi duen a terme.

Enguany s'ofereixen 4 experiències:

  • Camp de Treball a Tànger (de 18 a 21 anys)
  • Camp de Treball a Ceuta (a partir de 22 anys)
  • Voluntariat de Curta Durada (1 o 2 mesos a Àfrica i Amèrica Llatina)
  • Voluntariat de Llarga Durada (mínim 9 mesos, a Àfrica i Amèrica Llatina)

El període d'inscripció acaba el dia 25 de gener.

Associació Catalana per la Pau - Brigades de solidaritat

L'ACP, juntament amb la Fundació Pau i Solidaritat, organitzen les anomenades Brigades de Solidaritat durant els mesos de juliol i agost. Aquestes brigades s'entenen com un compromís de caràcter voluntari, en la formació i sensibilització dels problemes que afecten als pobles del Sud i d’apropament a l’experiència de les organitzacions socials i sindicals que treballen pel canvi social.

Aquest 2019 les destinacions son Colòmbia, Palestina, RD Congo i Mèxic. Es pot consultar la forma de participar-hi.

Vídeo d'actuació de les brigades solidàries a Colòmbia durant l'estiu de 2013.

COCAT - Camps de treball internacionals

La Coordinadora de Camps de Treball Internacionals de Catalunya (COCAT) organitza camps de treball arreu del món. Es tracta d'una experiència de coneixement, tant a nivell cultural com personal. A banda de responsabilitzar-se d'una tasca de suport en diferents àmbits, permet conviure amb altres joves de moltes cultures diferents i practicar un idioma estranger. Les estades poden durar entre 15 dies i uns quants mesos i també ofereixen la possibilitat de realitzar estades de llarga durada.

Aquelles persones que estiguin interessades en projectes de curta durada (entre 1 i 3 setmanes) ja poden fer la inscripció. Les xerrades informatives tindran lloc els dies 19, 26 i 28 de març i el 4 i 11 d'abril.

Daltra banda, aquells i aquelles que prefereixin fer una estada de llarga durada (entre 1 mes i 1 any) també poden realitzar la seva inscripció. La xerrada informàtiva tindrà lloc el dia 20 de març.

Per a més informació, podeu contactar amb l'entitat a través del següent correu outgoing@cocat.org.

CC ONG - Estades solidàries

CC ONG és una organització no governamental per al desenvolupament (ONGD) que treballa per a la cooperació al desenvolupament social, econòmic i humanitari de les zones més pobres del món. CC ONG ofereix la possibilitat de viure una experiència única i conviure amb cultures diverses mentre es col·labora en un dels molts projectes que tenen repartits per Àfrica, Amèrica i Àsia.

Per formar part d'algun d'aquests projectes, podeu consultar els passos a seguir.

Nutrició Sense Fronteres - Estades solidàries

Les estades solidàries de Nutrició Sense Fronteres permeten conèixer de primera mà els projecte de cooperació, fent sensibilització sobre la tasca que aquesta ONG està realitzant sobre el terreny en seguretat alimentària per a la població maternoinfantil i conèixer la República de Gàmbia de forma responsable i solidària. Juntament amb l’estada, es participa en una ruta de turisme responsable.

La missió de NSF és contribuir a la disminució de desigualtats en matèria nutricional en el món, des de la perspectiva de la cooperació, formació i la capacitació, promovent l’ús equilibrat dels recursos alimentaris i la solidaritat entre els pobles.

Ja podeu consultar l'itinerari i el programa de les Estades Solidàries pel 2019.

Les properes sortides tindran lloc del 13 al 23 d'abril i del 20 al 30 de juliol. Per a més informació, contactar mitjançant correu electrònic.