Premi europeu per al Institut de Robòtica per a la Dependència

Fundació Ave Maria
Autor/a: 
David López Rossell
Julio Molinario i Antoni Reverter
Antoni Reverter i Julio Molinario després de la cerimònia d'entrega del premi a Brusel·les.

Premi europeu per al Institut de Robòtica per a la Dependència

Autor/a: 
David López Rossell
Fundació Ave Maria

Resum: 

El projecte 'Laundry ID', entre els vencedors del Premi Europeu de la Societat Civil 2017, atorgat per l'European Economic and Social Committee de la Unió Europea

El Premi de la Societat Civil, que arriba a la seva novena edició, es concedeix a "l'excel·lència en l'àmbit de les iniciatives de la societat civil". Un panell d'avaluació compost per deu experts va triar als guanyadors entre les 111 sol·licituds rebudes de 25 estats membres.

Entre els premiats hi trobem un projecte català, "Laundry ID", de l'Institut de Robòtica per a la Dependència (IRD) de Sitges, que facilita la inclusió laboral de persones amb discapacitat en bugaderies de centres residencials, eliminant errors en la classificació i repartiment de la roba dels usuaris.

"Aquest premi ens ajudarà a difondre a nivell europeu un model de bugaderia ergonòmic, ecològic, adaptat, de baix cost i que facilitarà la inclusió en el mercat laboral de moltes persones", va destacar el President de l'Institut de Robòtica per a la Dependència (IRD), Julio Molinario Valls.

És la primera ocasió que l'IRD, creat el 2015, obté un reconeixement internacional, tot i que ja havia estat distingit anteriorment amb guardons com el Premi a la Innovació Social de la Caixa, pel projecte AutonoMe, que reconeix l'estat emocional dels usuaris amb alts nivells de dependència i adapta les teràpies al seu estat emocional.

El projecte alemany Discovering Hands, que forma a persones cegues o amb deficiències visuals amb la finalitat que aprofitin el seu tacte especialment desenvolupat per millorar la detecció precoç del càncer de mama, va ser el guanyador absolut del premi dotat amb 14.000 Euros. Les altres quatre iniciatives, de Grècia, Bèlgica, Itàlia i l’espanyola, han rebut 9.000 euros cadascuna.

L'IRD destinarà el premi a algun dels projectes en què treballa actualment com DeliveryBot, una flota de robots de baix cost pel transport de menjar i roba en petites instal·lacions i el projecte NeverAlone, una plataforma de teleassistència que coordini als prestadors de serveis i empoderi l'usuari a domicili. Tots dos projectes han estat seleccionats dins del programa operatiu FEDER de la Generalitat per especialitzar la comarca del Garraf i ser un referent en "Envelliment actiu i saludable i dependència".

L'elevat nombre de participants en el Premi Societat Civil 2017 posa de manifest que la taxa d'atur segueix sent un problema molt real a Europa: una de cada deu persones està desocupada i una de cada quatre pateix risc de pobresa o exclusió social. Les iniciatives de la societat civil sovint ajuden a les persones que es troben més aïllades del mercat laboral d'una manera més personalitzada, la qual cosa és essencial per satisfer les seves necessitats.

Etiquetes: 
Afegeix un comentari nou
0