Enriquint l’hàbitat de papallones

Autor/a: 
Anna Parisi
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Enriquint l’hàbitat de papallones

Autor/a: 
Anna Parisi

Resum: 

Un grup de naturalistes socis de l’Adenc ha creat un joc de taula amb la finalitat de divulgar les papallones autòctones del nostre entorn natural. Papilio ha estat finançat a través de la plataforma de micromecenatge Verkami.

Un joc de taula anomenat Papilio permet aprendre sobre papallones, i erugues, en una competició divertida a on guanya qui aconsegueix l’hàbitat més ric de biodiversitat. Caldrà conèixer aspectes del cicle vital d'aquests insectes, i vigilar que ni els depredadors ni els canvis en la meteorologia ni la intervenció humana no incideixin de manera negativa.

La Mireia, la Marta i el Jordi són tres naturalistes aficionats de l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura del Vallès, Adenc, avesats a l’educació ambiental, i amants de la fotografia i els jocs de taula. Van començar el projecte de divulgació sobre les papallones PLLD, barrejant la inquietud naturalista amb la creativitat i la didàctica per a totes les edats. Fa uns mesos van decidir crear el joc per transmetre aquests coneixements de manera lúdica, i van aconseguir el finançament amb la plataforma de micromecenatge Verkami. L’import recaptat els ha permès produir el joc i també donar-ne exemplars a entitats que treballen amb infants i que se serveixin del joc com a eina educativa.

Uns insectes bonics que ens expliquen moltes coses.

Les papallones són un dels grups de fauna més emprats com a bioindicadors: reflecteixen acuradament l’estat del medi natural i els impactes que s’hi produeixen, i al mateix temps són molt fàcils d'observar. L'observació del desplaçament de les poblacions de papallones cap a zones més nordiques, és també un indicador que es fa servir als estudis sobre canvi climàtic. A Catalunya existeix el programa de monitoratge anomenat Catalan Butterfly Monitoring Scheme (CBMS) coordinat pel Museu de les Ciències de Granollers, i obert a la participació de voluntaris i voluntàries ambientals.

Al nostre entorn podem afavorir la presència de lepidòpters promovent paisatges diversos i poc uniformes, tant pel que fa la vegetació com pel que fa la forma del terreny. A casa, podem plantar espècies per fer un “jardí de papallones”, tenint en compte que no cal disposar d’un gran espai per trobar la manera de fer-lo atractiu a les papallones.

Afegeix un comentari nou