Intercanvia el teu temps!

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Intercanvia el teu temps!

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

Els bancs del temps són espais de trobada i intercanvi on la moneda de pagament és el temps. Una manera solidària i enriquidora de posar les pròpies habilitats al servei de persones que a la vegada presten i reben temps.

El 1998 neix a Barcelona el primer Banc del Temps (BdT) i actualment a Catalunya n’hi ha més de 32. La situació de crisi actual ha donat empenta a aquestes entitats i ara, des de l’Associació Salut i Família, coordinadora de la xarxa de Bancs del Temps arreu de l’Estat, s’estan posant en marxa els Bancs del Temps Escolars (BdTE).

Els bancs del temps són espais de trobada i intercanvi entre persones que ofereixen coneixements i serveis puntuals. La moneda de pagament és el tempsde manera que tothom que ho vulgui pot participar-hi per donar, rebre i compartir amb altres persones, generalment de l’entorn proper. Per cada hora que un usuari ofereix, el donant cobra una hora de temps que s’ingressa en el seu compte corrent d’hores. I aquest capital és el que podrà utilitzar per demanar els serveis disponibles al llistat dels BdT.

En un Banc del Temps tothom en surt beneficiat

La Josefina Altés, coordinadora del Programa Bancs del Temps a l'Estat espanyol i membre de l'Associació Salut i Família, explica que l’interès que desperta en els joves, li garanteix continuïtat al projecte i més ara amb la incorporació dels adolescents a través de les escoles. “Les perspectives de futur dels Bancs del Temps gaudeixen de bona salut i és que els bancs del temps són els únics que no neguen crèdits.”

Descobriu el mapa de Bancs del Temps.

Bancs del temps escolar

Durant el curs 2011 - 2012 es va dur a terme, des de l’Associació Salut i Família, el projecte dels Bancs del Temps Escolar (BdTE). Aquest projecte crea una interacció entre els alumnes, els professors i les famílies permetent un intercanvi d’habilitats i coneixements. Els joves aporten les seves capacitats i els professors i les famílies creen noves oportunitats.

Tal i com expliquen des de l’Associació Salut i Família, aquest programa contribueix a millorar la convivència escolar, augmentar el rendiment dels alumnes, enfortir les seves habilitats comunicatives, facilitar els vincles amb el professorat i treballa amb la diversitat cultural dels alumnes.

Les modalitats per aplicar-lo són a través de les tutories, a través de sessions monogràfiques, en tallers de grup o en matèries concretes. Aquesta fàcil implementació ha fet que en poc temps els BdTE s’hagin creat en diferents centres com són l’Escola Sant Felip Neri de Barcelona, l’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelona, l’Institut Joan Salvat-Papasseit de Barcelona i el CEIP Pompeu Fabra de Barcelona.

Comentaris

El enlace que poneis, no está actualizado, mirad éste: http://www.bdtonline.org/ y para hablar de Bancos del Tiempo, os propongo a la Asociación para el Desarrollo de los Bancos de Tiempo http://adbdt.org/ y que esta semana el sábado 21 de septiembre realizamos el primer ADBdT Workshop en Barcelona con uno de los temas más importantes para mantener la buena salud de un Banco de Tiempo, la dinamización comunitaria.

Moltes gràcies per l'actualització i per la informació.

Equip de xarxanet.org

Afegeix un comentari nou