La ‘setmana gran’ de l’Aprenentatge Servei Universitari

Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a: 
Ignasi Escudero Ruiz
Inauguració de l'ApSU11 a la Casa de la Convalescència. Font: Xarxanet
Inauguració de l'ApSU11 a la Casa de la Convalescència. Font: Xarxanet
Presentació institucional de l'ApS U11. Font: Xarxanet
Presentació institucional de l'ApS U11. Font: Xarxanet

La ‘setmana gran’ de l’Aprenentatge Servei Universitari

Autor/a: 
Ignasi Escudero Ruiz
Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

La comunitat universitària es congrega durant tres dies al recinte modernista de Sant Pau per reflexionar i debatre sobre l’estat de l’Aprenentatge Servei Universitari arreu del món.

La Casa de la Convalescència és una joia construïda en els darrers dies del modernisme català. És un edifici de tres plantes inundades de llum, amb grans finestrals i sostres alts. Una casa pensada per ajudar a la recuperació dels malalts que sortien de l'Hospital de Sant Pau, per això la van aixecar dins del seu recinte.

Ara no sobren llits, precisament avui el personal sanitari s'ha declarat en vaga per reclamar una millor atenció a la pública, però encara funciona com a espai on agafar forces. Des d'avui i fins divendres aquest edifici que ara és un formiguer d'estudiants -la majoria anglòfons- servirà com a refugi per reflexionar com es barregen dos mons que acostumen a compartir pocs espais: l’acadèmia i la comunitat, concretament mitjançant el que es coneix com a Aprenentatge Servei Universitari.

La Xarxa d'Aprenentatge i Servei de les Universitats Catalanes, integrada per una dotzena d'universitats públiques i privades de les quatre províncies catalanes i una cinquena digital, organitza ‘ApS U11’: l’onzena edició d’aquest fòrum de reflexió, que ara ja en fa cinc que va obrir la seva dimensió internacional.

Una edició que compta amb un èxit inesperat: tres-centes persones inscrites i pràcticament dues-centes d’aportacions d’investigadores i investigadores d’arreu del món. Totes elles al voltant del mateix tema: integrar el procés d’aprenentatge i el servei a la comunitat, treballant per millorar l’entorn.

Un "espai frontera"

La professora de la Universitat de Ciutat del Cap, a Sud-àfrica, Janice McMillan ha dictat la conferència inaugural del congrés. Sota el títol ‘Què passa quan la universitat es troba amb la comunitat?’, la professora experta en aprenentatge servei ha compartit la seva experiència de posar en comú la comunitat acadèmica i la societat civil en un país amb una història moderna marcada pel colonialisme i l’apartheid.

McMillan ha posat èmfasi en aquest procés educatiu com a “espai fronterer” i d’intersecció entre espais que acostumen a tenir poca o nul·la relació. L’experta africana en ciutadania global per a la justícia social ha recordat les paraules d’una líder veïnal amb qui havia compartit espai: “pot semblar que la recerca no hagi portat enlloc, però jo no ho veig així. (...) Els alumnes han estat a Valhalla Park, coneixen com s’hi viu i ho explicaran a les seves famílies i amics”. L’activista ressaltava que els fruits d’aquesta trobada es recolliran al llarg dels següents anys.

El país sud-africà és una de les nacions més desiguals del món. Una estructura social que, per a l’acadèmica, empeny a “pensar els espais des d’una orientació política. No estem parlant d’espais neutres i sense història”, ha explicat. Un passat que “connecta i explica el present”, i ha posat com a exemple l’urbanisme de molts pobles i ciutats dissenyades durant l’apartheid que encara conserven, avui en dia, ponts, murs i carrers separen barriades i aïllen colònies urbanes.

McMillan ha fet una crida a mostrar la vulnerabilitat per tal d’acompanyar una “actitud d’obertura al canvi” en una relació entre universitat i comunitat que no és senzilla, però que pot ser molt beneficiosa.

Recerca aplicada en l'Aps

Amb la benvinguda institucional a càrrec de rectors i representants de les dotze universitats catalanes que impulsen el congrés i la conferència de la científica sud-africana, el simposi entra en una fase d’exposició d’experiències, investigacions i estudis de cas sobre l’aprenentatge servei. Tres jornades que comptaran amb activitats especials com itineraris de visita a entitats socials i comunitàries que participen en projectes d’aprenentatge servei o tallers ludificats per crear i formular propostes d’ApS universitari.

El fòrum acabarà divendres 27 de gener amb la participació del ministre d’universitats, el català Joan Subirats, i l’entrega de la primera edició del premi Laura Rubio, a projectes d’aprenentatge servei que promoguin la reflexió sobre la dimensió ètica de la intervenció social.

Afegeix un comentari nou