Acció ciutadana en defensa del dret a l'ús lliure del sol

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:

Acció ciutadana en defensa del dret a l'ús lliure del sol

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Sis entitats dedicades al foment de les energies renovables convoquen aquest 31 de juliol a Barcelona una concentració pel dret al Sol. Un acte en protesta per la proposta de regulació de l'autoconsum i a favor del dret de la ciutadania d'aprofitar les energies netes per lluitar contra el canvi climàtic.

Eurosolar, Fundació Terra, Intiam Ruai, Som Energia, Ecologistes en Acció, Tanquem les Nuclears han decidit declarar-se 'culpables' de fer servir l’energia fotovoltàica per estalviar la generació d'electricitat "bruta" feta amb combustibles fòssils i nuclears.

Per això, dimecres 31 de juliol (a les 11h, a Entença, 155), demanaran l’ingrés a la presó Model de Barcelona, de forma preventiva, dels seus representants així com dels seus kits de generació i ús directe de l'electricitat generada amb el Sol.

Aquesta iniciativa - on conviden als ciutadans a participar-hi- és la resposta d'aquestes entitats a la imminent publicació d’un Real Decreto per regular la producció elèctrica que tipifica l'autoconsum domèstic amb energia solar fotovoltaica com una infracció greu que pot ser multada fins amb 30 milions d’euros.

Defensen el Dret de la ciutadania a aprofitar les energies renovables per lluitar contra el canvi climàtic

Aquestes entitats consideren que "la penalització de l'autoconsum per a tots aquells ciutadanes i ciutadans que vulguin produir i utilitzar la seva pròpia energia és un atac directa als Drets humans i a la democràcia energètica", ja que impedeix que qualsevol persona pugui contribuir a la reducció d’emissions per evitar el canvi climàtic.

Les entitats convocants a través dels seus representants legals denuncien aquesta situació que vulnera clarament la legislació europea d’implantació de les renovables i de les polítiques de lluita contra el canvi climàtic. L’autonomia energètica ciutadana és un dret inalienable que no és pot penalitzar, segons les enitats convocants, tal i com pretén fer el Govern espanyol "per protegir els interessos de l’oligopoli energètic que està escanyant tots els sectors de l’economia espanyola a més dels usuaris domèstics".

Contra la nova reforma elèctrica

També les cooperatives d'energia verda de l'estat Espanyol (Som Energia, Zencer, Goiener, Enerplus), juntament amb organitzacions que fomenten les inversions netes entre la ciutadania (Viure de l'aire, Ecooo), i la Fundació Terra han difós un missatge conjunt.

Les entitats signants apel·len a la ciutadania a mobilitzar-se per un model energètic basat en l'estalvi, l'eficiència, les renovables i la sobirania energètica. Un model sense el qual, segons elles, no se sortirà de la crisi.