Col·labora en una plataforma de visualització de l'ecosistema urbà de transport sostenible

Colectic
El bicicarro de les entitats que han fet possible la iniciativa Transport Visible. Font: Quèviure
El bicicarro de les entitats que han fet possible la iniciativa Transport Visible. Font: Quèviure

Col·labora en una plataforma de visualització de l'ecosistema urbà de transport sostenible

Colectic

Resum: 

Quèviure posa en marxa una campanya de cofinançament a Fundació Goteo dins del programa MatchImpulsa de plataformització de l'Economia Social i Solidària.

Una plataforma de visualització integrada de l'ecosistema urbà del transport sostenible de mercaderies. D'una banda, perquè les operadores de transport (vehicles, serveis...) siguin visibles i, de l'altra, perquè entitats, empreses, administracions i ciutadania tinguin a l'abast opcions de consum sostenibles en matèria de transport.

Quèviure- Distribuïdora de Mercat Social posa en marxa una campanya de cofinançament a la plataforma de la Fundació Goteo per fer possible aquesta eina de programari lliure i sota llicència procomuns ja que "un cop desenvolupada, quedarà en benefici de la comunitat, amb la voluntat que es pugui fer servir en altres llocs i per altres col·lectius".

L'objectiu és que ens permeti tenir "el dret a decidir en matèria de distribució urbana de mercaderies", explica Jep Pedrosa, impulsor del projecte. "D'aquesta manera fem invisibles agents de transport monopolistes i grans empreses de capital que no sumen a la ciutat quan ocupen la via pública per lliurar les seves mercaderies, amb una mobilitat compulsiva, depredadora i que genera desertització comercial", afegeix.

Es tracta de cofinançar l'adaptació d’un programa ja existent, que en l'actualitat s’utilitza exclusivament per geolocalitzar i gestionar rutes de distribució urbana de mercaderies, amb l'objectiu d'aconseguir una visualització integrada dels diversos nivells i operadores de l’ecosistema de transport: vehicles, serveis de repartiment, zones de distribució urbana de mercaderies, punts de càrrega d'energia i altres serveis auxiliars.

La campanya s'inscriu en el programa MatchImpulsa de plataformització de l'Economia Social i Solidària i col·laborativa de Barcelona, dins del marc de la Càtedra_Oberta, impulsada col·laborativament entre el grup de recerca Dimmons, la Universitat Oberta de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa.

L'origen de la campanya es troba en el web transportvisible.cat, que pretén donar visibilitat a aquestes iniciatives de transport sostenible de mercaderies, amb la idea d'anar afegint informació qualitativa sobre aquestes operadores i connectar-les amb eines d'avaluació ja existents com, per exemple, el Balanç Social de la XES.

"Generem dret a decidir quan podem visualitzar les operadores de transport, qui són, quin model societari i de presa de decisions, com es financien, quines condicions de treball en l'àmbit de la missatgeria urbana", explica Pedrosa.

"A més, aquesta visualització integrada de l'ecosistema de transport, interessa especialment a l'Ajuntament de Barcelona, perquè li pot permetre desplegar polítiques públiques de concertació amb aquests/es operadors/es, facilitar les condicions d'accés a les zones de distribució urbana de mercaderies, i al mateix temps, encaminar els seus propis actes de consum de transport urbà en aquesta direcció, donant d'aquesta manera exemple a la ciutadania", continua.

Considera que "estem en un moment clau per la història de Barcelona perquè davant l'emergència climàtica i social, la ciutat pot adoptar una posició de tancament, reducció d'activitats, restriccions...etc, o bé entendre l'emergència climàtica en sentit positiu d'emergir, d'oportunitat i de canvi radical del model de ciutat que ens porti a una reconversió econòmica, social i cultural dels espais urbans. . "Creiem que és una oportunitat que no podem perdre! ".

Us animem a que feu aportacions al projecte '+Transport visible' a través del següent enllaç.

Afegeix un comentari nou