Solidaritat UB inaugura una planta pilot de tractament ecològic d’aigües residuals al Senegal

Fundació Solidaritat UB
Inauguració depuradora Universitat Gaston Berger Font: Fundació Solidaritat UB
Imatge de la inauguració al campus de la Universitat Gaston Berger de Saint-Louis (Senegal).
Tractament ecològic d’aigües residuals al Senegal Font: Fundació Solidaritat UB
La planta pilot té una capacitat de tractament d’aigües residuals de 4-8 m3/dia.
Planta de tractament d'aigües residuals al Senegal Font: Fundació Solidaritat UB
La metodologia és ideal per a la regió, ja que els materials principals poden obtenir-se localment.

Solidaritat UB inaugura una planta pilot de tractament ecològic d’aigües residuals al Senegal

Fundació Solidaritat UB

Resum: 

El prototip, que s'emmarca en un projecte de cooperació amb la Universitat Gaston Berger (UGB) de Saint-Louis, pot tractar l’equivalent dels residus d’una població d’entre 50 i 100 persones i és el primer sistema ecològic d’aquesta mena al Senegal.

La Universitat de Barcelona (UB), a través de la Fundació Solidaritat UB, i la Universitat Gaston Berger (UGB) de Saint-Louis (Senegal) van inaugurar el 23 de gener passat una planta pilot de depuració ecològica per al tractament i la reutilització d’aigües residuals al campus de la UGB, al nord del Senegal.

Dissenyat amb una capacitat de tractament d’aigües residuals de 4-8 m3/dia, el prototip pot tractar l’equivalent dels residus d’una població d’entre 50 i 100 persones. Al principi, l’aigua tractada es reutilitzarà per regar jardins ornamentals i, posteriorment, per a l’agricultura. La planta, que és el primer sistema ecològic d’aquesta mena al Senegal, sorgeix d’una àmplia col·laboració iniciada l’any 2016 entre la UB i la UGB, juntament amb les fundacions Solidaritat UB i Món-3, i les empreses Sedaqua (una spin-off de la Universitat de la Corunya) i Depur GM.

El prototip s’emmarca dins del projecte de cooperació 'Contribució a la gestió sostenible dels recursos hídrics de Saint-Louis', que ha tingut el suport financer de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, així com del projecte 'Tecnologies naturals per a la gestió sostenible de les aigües residuals en àrees rurals i periurbanes al Senegal', amb el suport de la convocatòria 'Accions per a la Innovació de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID)'.

L’objectiu d’aquestes iniciatives és promoure la recerca de solucions sostenibles en la gestió de les aigües residuals i contribuir a resoldre els problemes de sanejament de la UGB i, més àmpliament, de la ciutat de Sant-Louis i d’altres zones rurals i periurbanes del Senegal. En línies generals, el projecte contribueix al compliment de l’objectiu de desenvolupament sostenible (ODS) número 6 de les Nacions Unides, que busca garantir la disponibilitat d’aigua, la seva gestió sostenible i el sanejament per a tothom.

La metodologia de depuració de la planta és ideal per a la regió, ja que, a més del baix cost i d’una temperatura idònia, els materials principals —pedra de sílex, grava i sorra— es poden obtenir localment. Per això, s’estan fent estudis per poder reproduir la iniciativa, principalment a la regió de Saint-Louis.

A la inauguració de la planta pilot, hi van assistir el director de la Fundació Solidaritat UB, Xavier López; la coordinadora del projecte i investigadora del Grup de Recerca en Hidrologia Sanitària i de la Cooperació (HIDROSEC), Antonina Torrens; el vicepresident de l’Assemblea de la UGB, Mbissane Ngom; l’ambaixador d’Espanya al Senegal, Alberto Virella; la primera tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Saint-Louis, Aida Mbaye Dieng, i altres autoritats del Ministeri d’Hidràulica i de la Direcció de Sanejament del Senegal.

Afegeix un comentari nou