La humanitat esgota a l’agost els recursos naturals del planeta pel 2016

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La humanitat esgota a l’agost els recursos naturals del planeta pel 2016

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

L'organització ecologista WWF denuncia el dèficit ecològic al planeta.

Consumim més del que produïm. Aquest seria el resum d’un comunicat emès per l’organització ecologista World Worldlife Fund (WWF) el dia 8 d’agost del 2016, que aquest any és el Dia de la Sobre Capacitat de la Terra. O dit en altres termes: des d’aquest dia, la demanda anual de recursos naturals de la població mundial excedeix el que el planeta pot regenerar durant la resta de l’any. Les dades de WWF són extretes de la Global Footprint Network (GFN), entitat sòcia del moviment naturalista que s’encarrega d’estudiar la petjada ecològica al món.

La humanitat, segons l’estudi, necessitaria 1,6 planetes per satisfer la seva demanda de recursos naturals. En aquest sentit, a l’Estat espanyol es consumeix gairebé el triple del que el país pot regenerar. El dèficit ecològic que motiva aquest balanç negatiu ve donat perquè els éssers humans emeten més diòxid de carboni a l’atmosfera del que els oceans i els boscos poden absorbir i a què esgotem les pesqueres i tallem arbres més ràpidament del que es poden regenerar per mantenir-se.

En el seu comunicat, WWF ha denunciat que les emissions de CO2 és precisament el causant més destacat d’aquest excés ecològic. La petjada que deixen les emissions representen el 60% de la demanda mundial sobre la naturalesa, el que es coneix com a petjada ecològica. "Si volem complir amb els objectius establerts per l’Acord de París adoptats per gairebé 200 països, haurem de reduir la petjada fins a 0 al 2050", afirma Mar Asunción, Responsable del Programa de Clima i Energia de WWF Espanya.

Per la seva banda, Mathis Wackernagel, cofundador i director de la GFN, afirma que fer-ho "és possible amb la tecnologia actual ja que es potenciaran sectors emergents com les energies renovables". "El que necessitem potenciar encara és la voluntat política", afegeix.

Costa Rica és un cas d’èxit perquè durant el primer trimestre del 2016 va generar el 97% de la seva energia a través de fonts renovables. A la Xina, el Govern vol que la seva població redueixi el consum de carn un 50%. D’aquesta manera es reduiran les emissions de diòxid de carboni en mil milions de tones l’any 2030. El Dia de la Sobre Capacitat de la Terra se celebra des de l’any 1987. La part positiva és que en els darrers cinc anys aquesta data només s’ha avançat 1 dia, en comparació als 3 dies d’avançament cada any de fa unes dècades.

Afegeix un comentari nou