La ‘fam oculta’, un risc per als infants de famílies empobrides

F Pere Tarrés
Primer pla nena menjant Font: Pixabay
L'informe és el resultat dels estudis nutricionals amb infants, adolescents i persones adultes
Noi menjant hamburguesa Font: Pixabay
La malnutrició no és una problemàtica d’arrel exclusivament econòmica
Rellotge alimentari Font: Donaton08
La fam oculta està vinculada també a factors com la disponibilitat de temps

La ‘fam oculta’, un risc per als infants de famílies empobrides

F Pere Tarrés

Resum: 

En un informe publicat per ECAS s’alerta que els dèficits alimentaris afecten el desenvolupament físic i mental de nens i nenes.

‘Fam oculta a Catalunya, un obstacle en la igualtat d’oportunitats’ és l’informe elaborat per ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social) i Sergi Bermejo, professor de la UPC, que alerta sobre els riscos que comporta una mala alimentació des del punt de vista de la salut i el desenvolupament físic i mental dels infants. Amb la presentació del document, és pretén que les administracions públiques puguin millorar la seva intervenció en clau fonamentalment preventiva.

L’informe, presentat en el marc d’una taula rodona amb representats d’entitats socials i experts en nutrició, és el resultat dels estudis nutricionals amb infants, adolescents i persones adultes del territori català i conclou que “s’ha posat de manifest una reiterada i suficient manca dels micronutrients més involucrats en els símptomes clínics de la fam oculta” i la ingesta de nutrients s’ha demostrat “lleugerament inferior en la població amb menor estatus socioeconòmic”.

En aquest línia, es considera que la incidència dels dèficits alimentaris es podria haver doblat en els darrers anys a causa de la crisi, però que és fa impossible quantificar-ho degut a què no es poden obtenir dades concretes sobre aquesta afectació. El motiu principal és la manca d’estudis nutricionals realitzats de forma sistemàtica i continuada i, sobretot, l’absència de les enquestes de salut que permetien monitoritzar la informació.

Múltiples factors

La fam oculta és un tipus de malnutrició per manca de micronutrients i segons l’OMS afecta a dos mil milions de persones arreu del món. Diversos estudis han demostrat que no és una problemàtica d’arrel exclusivament econòmica, sinó que està vinculada altres factors com els hàbits alimentaris, la disponibilitat de temps i els coneixements dietètics de la població. Els riscos que pot comportar en termes de rendiment escolar i ple desenvolupament dels infants suposen una amenaça per a la igualtat d’oportunitats.

Afegeix un comentari nou