Albert Puigvert: "Treballem perquè en el món rural la gent no hagi de marxar de casa per viure i treballar"

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Albert Puigvert, gerent de l'Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) Font: Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA)
Albert Puigvert, gerent de l'Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) Font: Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA)

Albert Puigvert: "Treballem perquè en el món rural la gent no hagi de marxar de casa per viure i treballar"

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Hem entrevistat el gerent de l'Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) per conèixer millor la tasca que realitzen des de l'entitat i amb quines problemàtiques han de lidiar per fer front al seu dia a dia.

Com va néixer ARCA?

El 2010 després d'una reformulació del programa Leader a Catalunya, els Grups d'Acció Local (GAL) catalans, és a dir les associacions publicoprivades que treballen territorialment pel desenvolupament del món rural i pesquer a Catalunya, varen decidir d'agrupar-se i constituir-se en xarxa per tal de dotar-se d'instruments i anar més enllà en la seva tasca.

Com definiries l'entitat?

L'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) és la xarxa regional de desenvolupament rural de Catalunya que dóna suport i representa als 12 GAL catalans a les institucions del país, a la Xarxa Espanyola i a la Xarxa de Desenvolupament Rural Europea.

Fem dues funcions bàsiques, de crossa dels GAL a través de formació, suport tècnic i organitzatiu i també de grup d'interès i influència per tal que es tinguin en compte les necessitats de la gent i dels territoris rurals i pesquers en la nostra societat a través de l'Agenda Rural de Catalunya.

Quina tasca hi desenvolupeu?

L'objectiu és de fer d'altaveu de la feina de cadascuna de les nostres entitats associades i donar-los suport per aconseguir la seva missió: dinamitzar el món rural i litoral facilitant que les persones que hi viuen puguin tenir nous projectes i oportunitats. És a dir, actuem perquè en el món rural la gent no hagi de marxar de casa per viure i treballar.

Col·laborem amb les entitats i empreses dels diferents territoris, amb les administracions locals i catalanes per empènyer projectes transformadors que facilitin i millorin la vida a les zones rurals en ocupació, suport a les pimes rurals, creació d'empresa i cooperatives, transició energètica, transformació digital, transició ecològica, serveis a les persones, relleu generacional rural...

Quin perfil tenen les persones que hi formen part?

Som un equip bastant pluridisciplinari. Un equip directe i ampliat amb tot el personal dels GAL molt especialitzat en el plantejament i desenvolupament de projectes i la dinamització territorial.

Treballem per tal que des de la gent dels territoris s'estructurin les necessitats, demandes, prioritzant-les i plantejant la seva resolució per la via de projectes específics. Formen part del nostre equip persones enginyeres agrònomes, geògrafes, biòlogues, ambientòlogues, gent del món econòmic i del dret, entre d'altres.

Quina és la realitat de l'associacionisme rural a Catalunya?

Som un país molt ric i divers en associacionisme i una de les potencialitats és el bon nombre d'entitats de tota mena que tenim als nostres pobles i territoris. El nostre marc d'acció és molt transversal, i col·laborem amb associacions de productors, de propietaris forestals, de la cultura, de l'ensenyament... intentant fer xarxa territorial.

Pel que fa al nostre perfil d'entitats que treballen pel desenvolupament, hi ha tota una florida molt interessant l'entorn de l'economia social i cooperativa que està suposant un revulsiu pels nostres territoris.

Pot suposar aquesta riquesa associativa al mateix temps que una fortalesa i una debilitat?

Sí. Pot acabar en debilitat en alguns àmbits i territoris on, actuant diverses organitzacions amb finalitats semblants i ara parlo del nostre camp del desenvolupament rural, sense una estratègia compartida i, a vegades, divergint en els enfocaments, es generen coincidències absurdes i malbaratament de fons públics.

A quines problemàtiques heu de fer front?

Per posar-ne alguna d'holística i davant els grans reptes que tenim com a societat, en destacaria l'endarreriment cultural i de sensibilització del nostre món polític davant el canvi climàtic, que demana a crits una reformulació del model socioeconòmic.

Això s'hauria de concretar en com desenvolupem activitats tradicionals com l'agricultura i la ramaderia, però també de la nostra indústria i sobretot, en com actuem al dia a dia i com consumim productes, serveis i com ens relacionem amb el territori. Sovint és una trava a la nostra tasca l'excessiva burocràcia a què ens sotmet el quadre de fons europeus sobre els quals es basa la nostra acció.

En quins projectes treballeu actualment?

Estem fent feina en l'impuls i estructuració de l'Agenda Rural de Catalunya, conjuntament amb moltes d'altres entitats de país i, per encàrrec del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Hauria de suposar un abans i un després en les polítiques de gestió de la nostra administració davant les necessitats del món rural.

Per posar alguns exemples de projectes més concrets dels nostres GAL i dels quals sentim orgull, estem fent feina en el retorn de joves i repoblament, el projectes 'Odisseu', 'Leader Natura', 'Start-upRural', 'Escorxador mòbil', el cotreball rural, la transició energètica – projecte ENFOCC, la recuperació de la Pedra Seca i donem suport a la petita producció agroalimentària.

Podries concretar quina és la vostra tasca en algun dels projectes que menciones?

En el cas del projecte 'escorxador mòbil', coordinem, liderem i impulsem els diferents agents del territori per respondre a una demanda històrica que permet el desenvolupament rural tal i com l'entenem.

Afegeix un comentari nou