L’artteràpia fa de pont perquè dones supervivents de tràfic d’éssers humans s’expressin

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau
Del taller d'artteràpia n'han sortit onze fanzins que s'exposen fins a finals de juliol a la Galeria Atelier. Font: Fundació Surt
Del taller d'artteràpia n'han sortit onze fanzins que s'exposen fins a finals de juliol a la Galeria Atelier. Font: Fundació Surt
Algunes de les obres resultants del taller d'artteràpia de la Fundació Surt. Font: Fundació Surt
'Relat’ART' recull els fanzins creats per un grup de dones supervivents de tràfic de persones amb finalitat d’explotació sexual. Font: Fundació Surt
L’artteràpia ofereix una oportunitat d’acompanyament psicoterapèutic a dones per a les quals parlar d’un fet traumàtic pot resultar amenaçador. Font: Fundació Surt
L’artteràpia ofereix una oportunitat d’acompanyament psicoterapèutic a dones per a les quals parlar d’un fet traumàtic pot resultar amenaçador. Font: Fundació Surt

L’artteràpia fa de pont perquè dones supervivents de tràfic d’éssers humans s’expressin

Autor/a: 
Sònia Pau
FCVS

Resum: 

L’expressió d’experiències i sentiments a través de l’art forma part del procés de recuperació de dones ateses a la Fundació Surt. Les seves obres es poden veure a la Galeria Atelier de Barcelona.

En el marc de l’atenció integral a dones supervivents de tràfic d’éssers humans (TEH) a la Fundació Surt, l’artteràpia és una de les formes d’acompanyament. “Treballem a partir de dos eixos: els materials artístics i el vincle que s’estableix entre la terapeuta i la persona acompanyada”, explica l’artterapeuta i experta en trauma Ángela Galán. És l’encarregada del taller de la Fundació Surt i el resultat artístic, onze fanzins amb el títol de ‘Relat’ART’, es poden visitar fins a finals de juliol a la Galeria Atelier (carrer Sant Pere més Alt, 48, Barcelona).

Els onze fanzins són obres de dones d’orígens molt diversos i que van arribar a Barcelona víctimes d’alguna xarxa de tràfic d’explotació sexual. Com explica una portaveu de Surt, es tracta d’una greu vulneració dels drets humans. A tot el món hi ha milions de persones afectades i la majoria són dones. A l’Estat, només l’any 2019, es van detectar 542 víctimes, el 71% de les quals eren dones i el 96% van ser traficades amb finalitat d’explotació sexual.

“Com que el taller de fanzins és una proposta grupal, el treball realitzat també s’ha centrat en la vinculació que es genera entre les dones”, subratlla Galán. La Fundació Surt fa més de vint-i-cinc anys que acompanya dones cap a l’autonomia des d’una perspectiva feminista i intercultural.

“L’artteràpia ofereix una oportunitat d’acompanyament psicoterapèutic per aquelles dones per a les quals parlar d’un fet traumàtic pot resultar amenaçador -hi afegeix la responsable del taller-. No hi ha un tu a tu amb la terapeuta, sinó que tot passa a través dels materials”. En aquest cas l’objectiu ha estat relatar la pròpia experiència. “Trobar semblances en els processos de recuperació d’unes i altres permet, alhora, que la vivència d’estranyesa i solitud disminueixi”, conclou Galán.

Surt participa amb les entitats CESIE i Libera (Itàlia), KMOP (Grècia) i Patrir (Romania) en el projecte europeu HEAL de protecció i reparació de supervivents de tràfic d’explotació sexual. A més d’aquesta pota artística, la iniciativa treballa competències vinculades al mercat laboral, suport psicològic i busca l’actuació en xarxa dels serveis especialitzats que acompanyen les dones.

El 20 de juliol, Surt, Sicar i Exil, tres de les entitats participants al projecte HEAL, van compartir experiències en una jornada d’intercanvi metodològic i de bones pràctiques en l’acompanyament psicosocial. La jornada va ser cofinançada per la Comissió Europea.

La tècnica de recerca de Fundació Surt, Laura Parés, destaca la importància “del treball integral i a llarg termini en l’acompanyament a aquestes dones”. En el programa hi participa Sicar, entitat que des del 2002 ofereix atenció integral a dones i infants víctimes del tràfic d’éssers humans per a la seva recuperació i la restitució dels seus drets. Pel que fa a finançament, compten, a més de recursos europeus, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Afegeix un comentari nou