UNICEF i el govern impulsen un projecte d’atenció a la salut mental del jovent migrat no acompanyat

Suport Tercer Sector
D'esquerra a dreta, la directora de l'Institut Català de la Salut, Yoalda Lejardi, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i el president d’UNICEF, Jaume Lanaspa. Font: Generalitat de Catalunya. Font: Generalitat de Catalunya
El conveni inclou, entre d’altres, formació especialitzada per als professionals dels sistemes de salut i de protecció a la infància, i la capacitació de nois i noies extutelats com a agents comunitaris en salut mental. Font: Generalitat de Catalunya.
El projecte 'Capacitats' també contempla la creació de grups multidisciplinars d’intervenció psicosocial i la posada en funcionament d’un servei d’assistència psiquiàtrica i psicològica culturalment competent. Font: Generalitat de Catalunya. Font: Generalitat de Catalunya
El projecte 'Capacitats' també contempla la creació de grups multidisciplinars d’intervenció psicosocial i la posada en funcionament d’un servei d’assistència psiquiàtrica i psicològica culturalment competent. Font: Generalitat de Catalunya.

UNICEF i el govern impulsen un projecte d’atenció a la salut mental del jovent migrat no acompanyat

Suport Tercer Sector

Resum: 

El nou programa d’atenció a la salut mental dels i les joves migrades impulsat per Unicef té quatre línies de treball.

Els departaments de Drets Socials i Salut del govern, juntament amb UNICEF, han presentat el projecte ‘Capacitats’ d’atenció a la salut mental dels infants i adolescents del sistema de protecció a la infància de Catalunya, especialment dissenyat per atendre el jovent migrat no acompanyat.

El projecte constata l’impacte que ha representat l’arribada d’11.000 persones joves migrades sobre l’àmbit social i els reptes que planteja pel que fa a l'atenció a la salut mental i la mediació intercultural.

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha explicat que “el govern està compromès a donar eines i instruments per poder millorar el benestar emocional de les joves i per això és imprescindible continuar avançant en la coordinació entre el sistema de protecció i la xarxa de salut mental del sistema públic de salut, tal com fem amb aquest conveni”.

Per la seva banda, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha destacat molt positivament el fet que les joves tinguin un monitoratge per convertir-se en referents dels nouvinguts i les nouvingudes. “Al final acabes veient aquella persona que és com tu, que ha tingut experiències similars, i el seu consell és una cosa molt important”, ha afegit.

Finalment, el president d’UNICEF Catalunya, Jaume Lanaspa, ha comentat que el benestar de les infants i adolescents i el dret a tenir una bona salut mental és “una prioritat”, ja que moltes de les que arriben poden haver estat “objecte d’abús, estigmatització o discriminació”. També ha recordat que poden haver patit soledat i que molt d'aquest jovent no han conegut l’arrelament en el temps que porten al nostre país.

Les línies d’actuació

El programa es desglossa en quatre línies d’actuació. La primera és unes formacions a professionals del sistema de salut i de protecció a la infància a càrrec de l’equip del programa de psiquiatria transcultural de Vall d’Hebron; una altra línia és la capacitació de joves extutelades com a agents comunitaris en salut mental amb un programa de beques formatives o contractes de pràctiques.

La tercera línia de treball és la creació i desenvolupament de grups de persones de diferents disciplines d'àmbit social i sanitari, en els quals s’integraran joves que hagin participat en el projecte.

I, finalment, s’habilitarà un servei d’atenció psicològica per donar resposta a les necessitats de salut mental del col·lectiu, amb l'objectiu d'evitar la psiquiatrització.

Afegeix un comentari nou