Com aprofitar l’estiu per reduir les desigualtats educatives?

Imatge per acompanyar la conferència / Font: Fundació Jaume Bofill
Barcelona
Dimecres, 25/05/2016

Ivàlua i la Fundació Jaume Bofill organitzen aquesta conferència centrada en com els programes educatius d’estiu poden millorar les oportunitats d’aprenentatge d’infants i joves.

El dimecres 25 de maig a les 18.30h, diferents professionals del sector de l’educació debatran al Palau Macaya sobre "Com aprofitar l’estiu per reduir les desigualtats educatives". Durant la jornada s’intentaran contestar algunes de les següents preguntes:

  • Podem aprofitar les vacances d’estiu per millorar els aprenentatges de l’alumnat i, especialment, de l’alumnat més vulnerable?
  • Serveixen els programes d’estiu?
  • Quines són les característiques que ha de tenir un programa d’estiu que afavoreixi els aprenentatges?
  • Aporta alguna cosa si combinen aprenentatges formals amb lleure?
  • Què pot aportar cada actor de la comunitat educativa?
  • Com connectem la comunitat educativa i els aprenentatges amb el que es fa dins l’escola durant l’any i el que es fa fora escola a l’estiu?
  • Tots els col·lectius se’n beneficien igual?
  • Com dotem de més oportunitats educatives als col·lectius més vulnerables durant l’estiu?

Durant les etapes de l’ensenyament obligatori, els alumnes catalans gaudeixen de molts dies de vacances d’estiu i els estudis internacionals demostren que aquest període estival frena el ritme d’aprenentatge d’infants i joves i, en molts casos, el fan retrocedir; el fenomen es coneix amb el nom de "summer loss". Aquesta pèrdua en el ritme acadèmic afecta especialment als grups socials més vulnerables, per tant, l’estiu pot dilatar les desigualtats educatives entre l’alumnat de diferent procedència socioeconòmica. Davant d’aquesta situació, els programes d’estiu com els casals, les colònies, els campaments, els plans de reforç... poden complir una funció central en la millora de les oportunitats educatives, així que la qüestió clau és: Com podem fer programes d’estiu que contribueixin a l’equitat educativa?

En la xerrada hi intervindran:

  • Miquel Àngel Alegre, doctor en Sociologia i analista d’Ivàlua. Presentarà l’article de revisió d’evidències: Serveixen els programes d’estiu per millorar els aprenentatges i resultats educatius de l’alumnat? I exemples de programes d’aprenentatge d’estiu d’altres països.
  • Mireia Civís, doctora en pedagogia i professora de Blanquerna - Universitat Ramon Llull.
  • Miquel Àngel Essomba, comissionat d'Educació i Universitats de l'Ajuntament de Barcelona.
  • Paco Estellés, coordinador de la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCAT) de la Taula del Tercer Sector Social, vocal de la FEDAIA i responsable de les Plataformes d'Educació Social de Salesians.
  • Modera: Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill

Aquest acte està organitzat en el marc del projecte "Què funciona en educació?", que aporta evidències científiques al debat sobre la política i la pràctica educativa.

L’accés és lliure i gratuït i cal inscripció prèvia. El debat també es podrà seguir en directe per streaming i via Twitter amb el hashtag #EduEvidències o recuperar el visionat en aquest enllaç.

Data: 

Dimecres 25 Maig

Hora: 

18:30

Organitzador: 
Fundació Jaume Bofill