Els sistemes de gestió ambiental a les entitats

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Els sistemes de gestió ambiental a les entitats

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

La ISO 14001 i el Reglament EMAS són dues certificacions ambientals que integren el medi ambient en el funcionament diari de les organitzacions, pensats per dur el dia a dia amb criteris de sostenibilitat.

Un sistema de gestió ambiental és una metodologia de treball que es basa en el cicle “PLAN-DO-CHECK-ACT” (Planificació, Execució, Avaluació, Actuació) i que ajuda a planificar, sistematitzar i dur a terme les activitats del dia a dia d'una organització integrant el medi ambient en el seu funcionament global, tenint compte criteris i bones pràctiques de gestió ambiental.

També ajuda a verificar i avaluar els resultats i a saber si es millora o no el comportament ambiental com a entitat. De fet, pot ser una ajuda per millorar l’eficiència en l’ús dels recursos i reduir els impactes negatius derivats de la pròpia activitat.

A més, en el cas de les entitats del tercer sector, pot ajudar a garantir la coherència de les actuacions i projectes donant valor afegit ambiental a la seva missió.

Actualment els dos estàndards coneguts són la norma ISO 14001 i el Reglament EMAS (Ecomanagament and Audit Scheme).

Com obtenir la “certificació ambiental”?

La ISO 14001 un estardard de gestió mediambiental d'àmbit internacional establert per l'Organització Internacional per a l'Estandardització i és certificable per un organisme de certificació autoritzat.

Consisteix en una estructura similar als sistemes de gestió de qualitat ISO 9001 i seguretat i salut laboral OHSAS 18001, i proporciona, a més, la possibilitat d'integrar els tres sistemes en un de sol, per optimitzar del procés.

L'EMAS és un reglament de la Unió Europea. Donat que és una certificació reconeguda oficialment. un cop superada l’auditoria, l’entitat fa la sol·licitud a la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya que, com organisme competent d’EMAS, és qui té l’autoritat per atorgar la certificació i incloure a l’entitat en el registre oficial d’EMAS de la UE.

Cal remarcar que l’EMAS preveu condicions especials per a les petites organitzacions que no tinguin riscos ambientals rellevants (com poden ser moltes entitats dels tercer sector de Catalunya). En aquest cas, el certificat pot tenir una validesa de 4 anys (enlloc dels 3 de la ISO 14001) i les auditories de seguiments es poden fer cada 2 anys, enlloc de ser anuals com preveu la ISO 14001.

L'EMAS és integrable amb les normes ISO perquè té la mateixa estructura però afegeix elements de transparència i comunicació.

A Catalunya, de les 283 organitzacions amb aquesta certificació, 12 són organitzacions sense finalitat de lucre.

Per saber-ne més, podeu consultar la web de l'ISO i la de l'EMAS a Catalunya.

Afegeix un comentari nou