La meitat dels casos de racisme a Catalunya no es denuncien

 Font:
Font:

La meitat dels casos de racisme a Catalunya no es denuncien

Resum: 

Els casos de racisme sense denunciar, els d'abús policial i les discriminacions en drets socials són les principals preocupacions que recull l'informe anual de SOS Racisme Catalunya.

Aquesta entitat treballa des de fa 25 anys en la defensa dels drets humans i la lluita contra el racisme i la xenofòbia. En aquesta línia, des del 2009 publica un estudi sobre l'estat del racisme a Catalunya, basant-se en els casos que aten el Servei d'Atenció i Denúncia per a les Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SaiD). Així, l'informe L'estat del racisme a Catalunya 2013 analitza els 443 casos atesos durant l'any passat al SaiD.

A partir de l'informe, SOS Racisme mostra la seva preocupació per l'elevat nombre de persones que, tot i posar-se en contacte amb l'entitat, no acaben denunciant els casos de discriminació. És el que va passar amb el 51% de situacions de racisme que van arribar al SAiD el 2013.

L'informe considera que moltes persones decideixen no denunciar "per por, per desconeixement dels seus drets, per l'augment dels problemes que l'envolten o per desconfiança en el sistema". També denuncia que "la quotidianitat amb la que es donen aquestes discriminacions generen un efecte pervers que fa que aquestes situacions es normalitzin".

L'increment de casos en què estan implicats els agents de policia preocupa a SOS Racisme, siguin Mossos d'Esquadra, policia local i Policia Nacional. Suposen el 40% de casos gestionats durant el 2013 i gairebé en la meitat de casos la denúncia no tira endavant, "probablement per desconfiança en el sistema".

Les discriminacions que es donen en l'accés als drets socials (sanitat, prestacions socials, empadronament, educació, entre altres) són la segona tipologia més nombrosa, amb el 15% dels casos.

La causa: el racisme institucional

Segons l'associació antiracista els casos d'abús policial, les discriminacions en drets socials i els casos que no s’aconsegueixen denunciar "són clarament conseqüència directa del racisme institucional", el qual "alimenta les aversions i conflictes entre la població i legitima i alimenta la por cap a l'altre, situació que fa emergir situacions de racisme i xenofòbia".

Un dels objectius de l'informe és oferir a les administracions catalanes una diagnosi que els ajudi a planificar polítiques per lluitar contra la discriminació i el racisme. Tot i així, SOS Racisme també apel·la a la responsabilitat del Govern, recordant que recollir i visibilitzar els casos de racisme hauria de ser tasca seva. "Aquest és l'únic informe que recull casos de discriminació a Catalunya. Nosaltres ho seguirem fent, però és una responsabilitat del govern recollir i visibilitzar per actuar-hi en contra", explica al directora de l'entitat, Alba Cuevas.

Afegeix un comentari nou