Espai A: els ateneus com a aparador d’arts escèniques

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Espai A: els ateneus com a aparador d’arts escèniques

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

L’Espai A es consolida com a xarxa de programació estable d’arts escèniques no professionals en la seva cinquena edició

L’Espai A ha obert la convocatòria per a que els grups d’arts escèniques de Catalunya programin els seus espectacles als ateneus per la temporada 2016. Els interessats poden inscriure’s a www.espaia.cat.

Xarxanet.org ha parlat amb la coordinadora tècnica del projecte Espai A, Íngrid Marín, impulsat per la Federació d’Ateneus de Catalunya.

Què és l’Espai A?

El 2011 s’impulsa des de la Direcció General de Cultura Popular aquesta xarxa inexistent. La voluntat és permetre que els diferents grups amateurs de teatre catalans donin visibilitat a les seves produccions i, per altra banda, els ateneus poden dinamitzar els seus equipaments teatrals i potenciar l’aparició de nous públics. Així es compleix amb l’objectiu prioritari: crear una programació estable d’arts escèniques no professionals.

Com funciona?

La Federació Ateneus de Catalunya (FAC) és qui organitza i hi col·laboren 4 federacions: Agrupament d’Esbarts Dansaires, Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, Moviment Coral Català i Federació Catalana de Societats Musicals. La FAC aporta el continent i els col·laboradors, doten la xarxa de continguts. Per buscar espais teatrals, es fa una convocatòria oberta on hi pot participar qualsevol companyia artística, sempre que no sigui professional. Després del procés de selecció, les propostes es divideixen en disciplines (cant, música, teatre i dansa) i així es genera cada nova temporada. Posteriorment, els teatres poden escollir l’oferta més adient d’entre el catàleg de l’Espai A.

Amb el bagatge de les darreres quatre edicions, podeu afirmar que heu assolit l’estabilitat que esperàveu?

Els grups han pogut girar les seves creacions en més espais arreu del territori, mèrit que es tradueix en un major reconeixement de nous públics. I paral·lelament, una trentena de teatres han obert els seus cartells a propostes de l’Espai A, pel que considerem que la feina s’està fent bé. De cara al futur, el repte fixat és aconseguir una major afluència de públic.

L’amateurisme està renyit amb la qualitat del producte?

No en absolut. Els components d’un grup artístic amateur es diferencien dels professionals perquè no viuen estrictament de la seva feina dalt del teatre; de fet, no és el seu mode de subsistència. Però això no té res a veure amb el talent i la qualitat artística.

Quines novetats portarà la propera temporada de l’Espai A?

En aquesta cinquena temporada, que començarà el gener del 2016, s’ha avançat aquest estiu la convocatòria i selecció de propostes artístiques per facilitar la tasca dels programadors d’arts escèniques. Això permetrà fer-ne una major difusió i engegar la temporada amb la programació ja tancada. Aquest fet anticipa a les companyies el calendari d’actuacions sobre el que hauran de treballar i, així, la preparació dels espectacles serà més ordenada.

Posa’ns algun exemple d’espectacle.

Tenim diverses companyies que han repetit en diverses temporades, com són L’Esbart Ciutat Comtal, l’Esbart de Rubí o La Banda del Prat, que funcionen molt bé i són ben rebuts pel públic perquè mantenen viva la cultura popular i tradicional, tot adaptant-la als nous temps i interessos. Els ateneus han estat històricament un aparador de les inquietuds culturals des de l’associacionisme, i en això estem treballant per tal d’ampliar el ventall de l’oferta.

Afegeix un comentari nou