La nova edició de la Mòstra de Cinèma Occitan recorrerà 34 localitats occitanes i catalanes

Autor/a: 
Direcció General de Política Lingüística
 Font:
Font:

La nova edició de la Mòstra de Cinèma Occitan recorrerà 34 localitats occitanes i catalanes

Autor/a: 
Direcció General de Política Lingüística

Resum: 

Avui s'inaugura a Lleida la Mòstra de Cinèma Occitan, organitzada pel Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística.

La vuitena edició de la Mòstra de Cinèma Occitan s’inaugurarà avui a les 20 hores al Castell del Rei (Turó de la Seu Vella de Lleida) amb la projecció, amb subtítols en català, d'Eras hemnas dera Baderca, una producció d'Eth Ostau Comengés.

La Mòstra, organitzada pel Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, té com a objectiu promoure el coneixement de la realitat de la llengua occitana a Catalunya i impulsar-ne la creació cinematogràfica. En l’organització hi col·laboren diferents institucions, entitats culturals i empreses tant de Catalunya com d’Occitània, i universitats que en faciliten la presència arreu dels territoris català i occità.

En aquesta edició 2015 es programen 7 títols, a 34 localitats occitanes i catalanes, amb un total de 70 sessions d’exhibició.

La Direcció General de Política Lingüística, amb la col·laboració de la Càtedra d’Estudis Occitans de la Universitat de Lleida, elabora la subtitulació al català de les pel·lícules projectades a Catalunya. Alumnes del grau d’estudis occitans i catalans de la Universitat han fet la traducció per als subtítols, que són supervisats lingüísticament pels responsables de la Càtedra. Sense deixar l’àmbit universitari, cal remarcar que la Mòstra serà present a la Universitat de Barcelona, a la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada de Conflent, i a la Universitat Bordeaux Montaigne, de Bordèu.

La Mòstra també serà present en altres festivals de cinema, com el Festival de Cinema de Muntanya Picurt a Artedó-la Seu d’Urgell, i el Som Cinema, a Lleida. I per primer cop fora de Catalunya i de l’espai occità, al Babel Film Festival de la ciutat de Casteddu (Sardenya-Itàlia), i a la Mostre dal Cine d’Udin (Friül - Itàlia).

La Mòstra configura any rere any una programació que ofereix una visió panoràmica de la llengua occitana i de les seves modalitats, que van del gascó al vivaro-alpí, passant pel llenguadocià, el llemosí, el provençal o l’alvernès, a través de creacions audiovisuals. Quant als gèneres, hi predomina el documental, entre d’altres formes d’expressió cinematogràfica.

Consulteu la programació de la mostra en aquest enllaç.

Afegeix un comentari nou