El pianista sirià-palestí Aeham Ahmad reivindica a Catalunya la solidaritat amb els refugiats a través de la música

 • El pianista del camp de refugiats de Yarmouk. Font: ACP

  El pianista del camp de refugiats de Yarmouk. Font: ACP

 • Aeham Ahmad tocant el piano als carrers de Síria. Font: ACP

  Aeham Ahmad tocant el piano als carrers de Síria. Font: ACP

 • Logo del Concurs Internacional de Música Maria Canals. Font: Maria Canals

  Logo del Concurs Internacional de Música Maria Canals. Font: Maria Canals

 • El Maria Canals Porta Cua, accions de piano al carrer per ser tocats. Font: Maria Canals

  El Maria Canals Porta Cua, accions de piano al carrer per ser tocats. Font: Maria Canals

 • Logo de l'Associació Catalana per la Pau. Font: ACP

  Logo de l'Associació Catalana per la Pau. Font: ACP

 • Cartell promocional del pianista. Font: ACP

  Cartell promocional del pianista. Font: ACP

El Concurs Maria Canals i l’ACP han volgut trencar fronteres a través de la música. El dia 2 de març col·locaran un piano de cua a la plaça del Rei per ser tocat, acte preludi dels dos concerts solidaris que Ahmad oferirà a Catalunya.

El Concurs Internacional de Música Maria Canals (MCB) i l’Associació Catalana per la Pau (ACP) han volgut portar a Catalunya el pianista sirià-palestí Aeham Ahmad, conegut com el "pianista del camp de refugiats de Yarmouk", amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre la situació de les persones afectades per la guerra de Síria que arriben a Europa buscant refugi. En el marc de les accions OFF Concurs del MCB, Ahmad oferirà el proper 2 de març una actuació musical amb un piano de gran cua a la plaça del Rei de Barcelona. En el mateix espai i a les 11 hores, es farà també la lectura d’un manifest conjunt signat pel MCB i l’ACP per reivindicar la pràctica musical com a llenguatge universal que trenca barreres i apropa les persones de tots els orígens i indrets.

El piano de cua estarà disponible durant tot el dia per a tothom qui el vulgui tocar, fins les 20h del vespre. Sigui quin sigui el seu nivell, qualsevol vianant podrà donar suport a la causa de les persones refugiades a través de la música i compartir el moment a les xarxes socials amb el hashtag #PianoPelsRefugiats. S’espera la presència de representants de l’Ajuntament de Barcelona i dels diferents grups municipals per recolzar aquest missatge de solidaritat vers les persones que fugen dels seus països per motius de guerra o altres conflictes.
 


La iniciativa s’emmarca en la Campanya d’acció humanitària amb les persones refugiades a Jordània i el Líban engegada fa uns mesos des de l’ACP amb la finalitat de proporcionar ajuda humanitària urgent a les persones que arriben refugiades a Jordània i el Líban i en la qual hi col·laboren la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO i l’Associació Catalunya-Líban, amb el suport del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i de diferents ajuntaments catalans.

L’acte de la plaça del Rei serà el preludi de dos concerts solidaris que Aeham Ahmad oferirà en territori català. El primer concert tindrà lloc a l'Auditori Eduard Toldrà del Conservatori Municipal de Música de Barcelona el dia 3 de març a les 19.30h. Comptarà amb la participació especial de Cordes del Món, un projecte nascut a Parets del Vallès que incorpora l’antropologia als seus espectacles, a través de creacions musicals de base tradicional, jazz o experimentació. El segon concert serà a l’Escola de Música Blai Net de Sant Boi de Llobregat el dia 5 de març a les 12.00 hores. Ambdues actuacions són d’entrada lliure i els assistents podran aportar un donatiu voluntari. Tota la recaptació anirà destinada a incrementar el fons assignat a la campanya.

Sobre Aeham Ahmad

Nascut a Damasc l’any 1988, Aeham Ahmad va donar-se a conèixer fa uns anys a través de les xarxes socials en vídeos on se’l podia veure tocant el seu vell piano enmig dels carrers buits i els edificis derruïts del camp de refugiats de Yarmouk, a pocs quilòmetres de la capital siriana. Amb el pas dels dies, Ahmad va esdevenir un símbol de resistència contra la barbàrie i la destrucció causades per la guerra.

L’abril de 2015, les forces islamistes de l’ISIS es fan amb el control del 90% del camp. Aviat li cremaran el piano, seguint el precepte de prohibir qualsevol mena d’expressió musical. A partir d’aquell moment i conscient que la seva vida corre perill, es veu forçat a fugir, deixant enrere la família. Recorrent una de les rutes més transitades (Turquia, Grècia i els Balcans) arriba a Alemanya, on resideix des de llavors.

El 18 de desembre de l’any passat, se li va concedir el Premi Internacional Beethoven pels Drets Humans, Pau, Inclusió i Lluita contra la Pobresa.

Afegeix un comentari nou