Situació actual i perspectives de futur de les persones refugiades

 Font:
Font:

Situació actual i perspectives de futur de les persones refugiades

Resum: 

Aquest és el títol d'una xerrada-debat a Barcelona sobre un tema de fons, a debat aquests dies al Parlament Europeu: l'asil de persones refugiades per causes polítiques, ètniques, socials, culturals i religioses. Es celebra el 19 de juny; el dia 20 és el Dia Mundial dels Refugiats.

El desplaçament per altres causes, per exemple econòmiques, és considera generalment “immigració”, però les fronteres entre la definició de “refugiats” i “d'immigrants” són febles. Aquest serà un dels ítems a debatre en la xerrada-col·loqui. L'exili és un altre concepte associat que s'afegeix a la reflexió sobre l'asil, els refugiats i la immigració. En tot cas l''ACNUR, l'Agència de les Nacions Unides pels Refugiats, ens recorda que el dret a l'asil i al refugi està contemplat en la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948.

La Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat ho defineix així:

Una persona refugiada és aquella qui té fonamentals temors de ser perseguida per motius ètnics, religiosos, de nacionalitat, per pertànyer a un determinat grup social o per opinions polítiques, es troba fora del país de la seva nacionalitat, i no pot o no vol, a causa dels esmentats temors, acollir-se a la protecció d'aquest.

La xerrada s'organitza coincidint amb el Dia Mundial dels Refugiats, una realitat que el 2013 té el seu màxim exponent en la guerra civil de Síria

És un debat emmarcat dins del cicle de debats solidaris del Col·legi de Periodistes de Catalunya. La ponència central és: Situació actual i perspectives de futur de les persones refugiades. Serà a càrrec d’Antoni Lluch Rovira, ex-director de l’Associació Catalana de Solidaritat i Ajuda als Refugiats (ACSAR) i autor del llibre “Babel. 25 anys de refugiats a Catalunya”.

També es presentarà el vídeo “Ser refugiat a Barcelona”, a càrrec de Joan Reventós, director del Comitè Català de l'ACNUR; donaran el seu testimoni dues persones refugiades a Catalunya.

Afegeix un comentari nou