Fre a la ILP per la igualtat d'oportunitats en l'educació

Autor/a: 
Montse Agudo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Fre a la ILP per la igualtat d'oportunitats en l'educació

Autor/a: 
Montse Agudo

Resum: 

La FAPAC, que agrupa unes 2000 AMPA de tot Catalunya, va promoure al novembre una Iniciativa legislativa popular a fi de recuperar la sisena hora escolar, adduint que la seva supressió és un perjudici per a l’escola pública en tant que no s’equipara amb la concertada i produeix una desigualtat entre els alumnes.

La sisena hora es va implantar al llarg del curs 2006-2007 a les escoles públiques amb l’objectiu d’equiparar l’horari escolar al dels centres concertats. Aquesta mesura es va prendre per acabar amb les desigualtats entre la xarxa pública i la concertada i millorar els resultats acadèmics dels alumnes.

A l’inici d’aquest curs , el Govern va suprimir aquesta sisena hora com a causa de la situació econòmica actual. En conseqüència, la FAPAC va presentar una ILP per demanar la seva recuperació. Aquesta ILP va ser admesa a tràmit per la Mesa del Parlament el passat mes de novembre.

Ara, la mateixa Mesa del Parlament ha enviat una carta a la FAPAC comunicant la seva decisió d’aturar la tramitació de la iniciativa a petició del Govern de la Generalitat. El motiu que en dóna el departament d’Ensenyament és que en el cas que la iniciativa finalment prosperés, implicaria un increment de despesa que el Govern no podria assumir, i això no ho permet la llei de pressupostos.

Com a reacció a aquesta situació, la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya reclama al Parlament que reconsideri la seva decisió de frenar la ILP. La Federació que només en un mes havia recollit 15.000 de les 50.000 signatures necessàries per que la iniciativa sigui debatuda en el Parlament, entén que aquesta decisió és un atac al dret de participació ciutadana i per aquest motiu ha presentat al·legacions per escrit a la Mesa per tal que reconsideri la seva postura.

L’entitat ha declarat que no descarta acudir a la via judicial si el Govern no fa marxa enrere.

El departament d’ensenyament argumenta la seva decisió amb el fet que l’aprovació de la ILP suposaria un increment de la despesa en educació d’uns 140 milions d’euros, cosa no viable en un context de crisi com el que patim. En canvi, la FAPAC considera aquest argument insostenible perquè quan es va presentar la ILP el passat mes de novembre, el pressupost del 2012 encara no s’havia aprovat i considera que el Govern ja deuria hauria tingut en compte la despesa de la iniciativa.

Finalment, la FAPAC també ha denunciat la supressió de la totalitat dels ajuts que rebia fins ara com a Federació per al manteniment de la seva estructura, així com la retallada de pressupost per a les AMPA, xifrat en més de 8 milions d’euros.

Llegir més

Afegeix un comentari nou