Gal·la Cortel: "Amb una sola donació pots arribar a salvar tres vides"

 Font:
Font:

Gal·la Cortel: "Amb una sola donació pots arribar a salvar tres vides"

Resum: 

Gal·la Cortel, responsable de promoció del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, ens parla sobre la Marató de Donants de Sang 2.0 que tindrà lloc del 16 al 23 de gener arreu del territori.

La campanya de promoció de la Marató de Donants de Sang que tindrà lloc entre el 16 i el 23 de gener està en marxa des de fa dies. Però quins són els reptes que el Banc de Sang i Teixits de Catalunya s'ha proposat amb aquesta iniciativa? Gal·la Cortel, responsable de promoció del Banc de Sang ens ho explica.

Enguany volem superar les 6.000 donacions aconseguides en l'edició anterior, i arribar a les 7.000. D'altra banda també ens hem proposat implicar nous donants, amb una atenció especial als joves.

Perquè heu volgut focalitzar la campanya sobre aquest col·lectiu?

Ens trobem amb que cada dia calen entre 800 i 1000 donacions i els donants habituals es fan grans. És per això que volem focalitzar els nostres esforços en sensibilitzar i motivar als joves perquè incorporin aquest hàbit.

Actualment, disposeu de persones joves entre els donants habituals?

Al voltant del 30 per cent de donants habituals són menors de 25 anys, però sabem que hi ha molts que no donen sang per manca de coneixement.

Quines mesures heu adoptat durant aquesta campanya de promoció de la Marató de Donants per arribar al públic juvenil?

Tot i que la Marató de Donants va adreçada a tota la ciutadania, en la seva campanya de difusió hem decidit apostar pels canals que normalment utilitzen aquest col·lectiu: Facebook, Twitter, Instagram i Whatsapp, convertint-la així en la primera Marató de Donants de Sang 2.0 de Catalunya. En els nostres missatges i cartells podem trobar símbols i imatges que normalment són utilitzades per aquest col·lectiu a les xarxes socials, fet que converteix la campanya en més agraïda i simpàtica.

I quin és el paper del voluntariat en aquesta iniciativa?

Tenim 50 ambaixadors voluntaris, que són persones anònimes i donants de sang habituals i d'altra banda també comptem amb la col·laboració de joves que aquest any s'inicien en la donació de sang.

Quins actes teniu preparats durant els dies que dura la Marató?

Durant tota la campanya, aquelles persones que ho vulguin poden donar sang en hospitals repartits per tot el territori català. D'altra banda, els dies 16 i 17 de gener, la torre Agbar de Barcelona també s'habilitarà per a aquest ús i comptarem amb la presència de batucades i altres activitats que encara s'estan definint.

Aquells que vulguin participar, com ho poden fer?

Aquells ciutadans/es que estiguin interessats en fer una donació de sang poden anar directament als centres habilitats o accedir al web i fer la reserva de l'hora i el centre on volen assistir per tal d'evitar fer cues. Aquells que no puguin donar sang poden participar de manera activa amb la difusió, via xarxes socials, de la Marató.

Què cal tenir en compte a l'hora de donar sang?

És imprescindible tenir 18 anys, pesar més de 50 quilos, no estar en dejú i no haver patit ni tenir cap malaltia infecciosa. De totes maneres, els donants han d'omplir uns qüestionaris i són sotmesos a una analítica en el mateix moment de l'extracció. És important que tinguin present que amb l'extracció s'obtenen glòbuls vermells, plaquetes i plasma i, per tant, amb una sola donació pots arribar a salvar tres vides.

Quins són els pitjors períodes de l'any pel que fa a reserves de sang?

Normalment després de les festes de Nadal i a finals de l'estiu. Durant aquestes festes hem cobert les necessitats però ara estem justos, sobretot en alguns grups com els 0 i A-.

Per acabar, què els hi diries a aquells ciutadans i ciutadanes que no tenen clar si participar o no de la Marató?

Que s'informin, que preguntin qualsevol dubte i que parlin amb donants habituals. És una actuació molt fàcil i gratificant i que pot salvar moltes vides. La sang no la podem fabricar.

Afegeix un comentari nou