"Ni-ni" a la força

Autor/a: 
Mª Antònia Gaza / Voluntaris.cat

"Ni-ni" a la força

Autor/a: 
Mª Antònia Gaza / Voluntaris.cat

Resum: 

L'actual sistema no té una oferta formativa adequada per al jovent amb discapacitat intel·lectual i el mercat laboral no els incorpora.

L’agrupació Dincat (Discapacitat Intel·lectual Catalunya), coincidint amb la celebració del Dia Internacional del Treball, denuncia les dificultats que tenen els nois i noies amb discapacitat intel·lectual a l'hora d'afrontar el seu futur formatiu i professional. Sense voler-ho, es veuen abocats a ser per força "Ni-Ni" (ni treballen, ni estudien).

En l'àmbit de la formació, Dincat denuncia que no hi ha una oferta adequada perquè: l'oferta es concentra a l'àrea metropolitana de Barcelona, el que comporta un greuge per a la resta del territori; el nombre de places és insuficient i els joves tenen greus dificultats per aconseguir una titulació oficial que els ajudi a trobar la seva primera feina.

Pel que fa a les places, el departament d'Ensenyament ha oferit 446 places enfront dels 1.974 alumnes amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament entre els 16 i els 21 anys del curs 2012/2013 (últimes dades del departament). A més, els cursos específics del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) tampoc ofereixen prou places per cobrir el dèficit, només prop de 200 alumnes podran formar-se durant aquest any.

En l'àmbit laboral, només el 16% de les persones amb discapacitat intel·lectual treballen, el percentatge més baix en relació a la resta de persones amb altres tipus de discapacitat.

Si bé existeixen els Centres Especials de Treball i els programes de treball amb suport en l'empresa ordinària, per manca de pressupost, els CET no incorporen nous treballadors i els serveis de treball amb suport estan saturats al llarg dels últims anys.

Davant d'aquesta manca d'opcions, moltes persones que podrien ser treballadores actives, amb capacitat laboral, es converteixen en usuàries de serveis assistencials per no quedar-se a casa.

Dincat agrupa més de 300 entitats sense ànim de lucre que defensen els drets i donen serveis a les persones amb discapacitat intel·lectual; atenen més de 31.000 persones amb discapacitat intel·lectual (que representa 7 de cada 10 persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya); 12.000 professionals treballen a les entitats associades. des de 630 centres i serveis.

Afegeix un comentari nou