Què cal saber per fer voluntariat a Grècia i ajudar en la crisi dels refugiats

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Ivet Eroles
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Què cal saber per fer voluntariat a Grècia i ajudar en la crisi dels refugiats

Autor/a: 
Ivet Eroles
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Fer voluntariat internacional o participar a les diverses campanyes que s’estan gestant al país són algunes de les opcions per implicar-se en la defensa dels drets de les persones refugiades i immigrants.

L'èxode de centenars de persones refugiades a Europa fugint de la barbàrie arriba dia rere dia a través dels mitjans de comunicació, sobretot pel que fa referència a la situació que es viu actualment a Grècia, agreujada després de l’acord entre la Unió Europea i Turquia. Qui es vulgui implicar amb la causa pot tenir interès en viatjar a Grècia i exercir de voluntari o voluntària, ja sigui de manera independent o a través d'una organització. A Catalunya també es porten a terme diverses iniciatives de sensibilització, denúncia i incidència política per revertir la situació, estan obertes a la participació de tothom qui vulqui col·laborar-hi.

Voluntariat a Grècia

Tot i que la situació és molt canviant i no es poden fer prediccions a llarg termini, la plataforma ciutadana Bienvenidos Refugiados España ha recopilat informació bàsica i recomanacions que poden servir d’orientació per preparar un voluntariat a Grècia en els propers mesos o setmanes:

  • Què cal saber abans de decidir fer el voluntariat? Que cal pagar el viatge, l’estada, la manutenció i ser capaç de treballar durant jornades llargues i dures, tant a nivell físic com emocional. Es recomana defensar-se amb l’anglès i s’aprecia el coneixement d’altres idiomes com l’àrab, el farsi, l'urdú o el kurd. Els tipus de treball més comuns són classificar roba i distribuir-la, preparar i repartir menjar i aigua, netejar i organitzar els campaments, proporcionar informació a les persones refugiades, acompanyar els malalts als metge, guiar a la persones per pujar als autobusos o busca’ls-hi lloc per dormir i un llarg etcètera. Tant pots treballar com a voluntari independent com en equip.
  • Passos bàsics a seguir:
    • Des de casa: Decidir on anar i determinar dates i destí del viatge; comprar els bitllets preferiblement amb assegurança, ja que la situació és molt canviant; buscar una organització o equip de treball i sol·licitar col·laborar amb ells; trobar allotjament i valorar l’opció de llogar un cotxe. Segons el destí, registrar-se com a voluntari davant les autoritats a través de la pàgina www.ypes.gr o un cop estiguis a la zona.
    • A l’arribada: Finalitzar el procés de registre si és necessari, dirigir-se cap al destí i començar el voluntariat. És important cuidar-se abans, durant i després del voluntariat, per això Bienvenidos Refugiados España ofereix un servei d’atenció al respecte.
  • Idomeni:
  • Atenes i Port del Pireu:
    • Atenes: S’han elaborat documents molt detallats per fer un voluntariat a Atenes. Hi han diverses iniciatives com Remar SOS, A Drop in the Ocean – Drapen i Havet, Solidarity with Refugees Greece, el magatzem Elliniko o l’equip de conductors Marhacar.
    • Moviment okupa: És especialment interessant la resposta del moviment okupa, que s’ha implicat activament amb la causa. A Atenes trobem diferents iniciatives autogestionades que treballen amb les persones refugiades des de la horitzontalitat i la solidaritat, algunes d’elles es troben al barri de tradició anarquista d’Exarchia, com és el cas de Notara o Themistokleous.
    • Port del Pireu: existeixen diversos projectes com Piraeus Initiative for the Support of Refugees/Migrants, Social Kitchen Piraeus o Iokasti’s Kitchen.
  • Nous campaments: El govern grec reubica lentament la gent d’Idomeni i d’Atenes cap a altres zones, s’han creat nous campaments on hi ha projectes que necessiten voluntaris. És el cas del Katsika Ioannina, ubicat a un antic aeroport militar, o dels campaments de Ritsona, Diavata o Malakasa.
  • Lesbos: La situació a Lesbos és canviant, sobretot després de l’acord entre la Unió Europea i Turquia, existeix un grup informatiu per a tots els equips i voluntaris de l’illa on s’exposen les necessitats de voluntariat.
  • Establir contacte amb voluntaris que treballen sobre el terreny: Bienvenidos Refugiados España i Canal Refugiados faciliten el contacte entre els diferents voluntaris que provenen de l’estat espanyol. Per posar-se en contacte amb altres voluntaris que estiguin al mateix lloc que tu en aquelles dates cal omplir aquest formulari . Ho expliquen en el Kit bàsic de voluntariat.

Exemple de solidaritat internacional

La Brigada a Eko – Idomeni està impulsada per un grup de persones vallesanes que s'han traslladat a la zona durant els mesos d'abril i maig i és una bona mostra de compromís i solidaritat. Cinc de les activistes van ser detingudes sota l’acusació de “desestabilització de l’estat grec”, en un intent de criminalització de la tasques de suport i difusió que estan fent les persones voluntàries. Estan desenvolupant un projecte centrat en l’educació, entenent-la com una aposta per la transformació, tal com expliquen al seu grup de Facebook: “Disculpin les molèsties, hem vingut a canviar les coses. Cor obert i puny tancat”. Actualment la brigada ha passat a formar part d’un projecte més ampli, l’Eko Project, on cooperen amb altres persones que volen fer d’Eko un espai de transformació.

Entitats catalanes

Al país existeixen diverses iniciatives que treballen per fomentar canvis polítics i promoure una ciutadania activa i compromesa:

  • La Comissió Catalana d’Adjuda al Refugiat (CCAR) té a com a objectiu defensar els drets de les persones refugiades i immigrants. Vol contribuir a l’erradicació de les causes que provoquen els desplaçaments forçats i treballa per afavorir els processos d’integració a Catalunya. Compta amb dues grans línies d’intervenció: l’atenció a les persones refugiades i immigrants a través de programes socials, jurídics i ocupacionals i la defensa dels seus drets a través de la incidència política i social i la participació.
  • Stop Mare Mortum és una plataforma ciutadana que vol fomentar un canvi en les polítiques europees d’estrangeria i migratòries. Principalment treballa en dos eixos: la sensibilització i formació de la ciutadania i la incidència política. Aquesta organització va néixer a finals de l’any 2015 després de la mort d’unes 900 persones en un naufragi a la costa italiana.
  • Pro Activa Open Arms és una ONG nascuda a Badalona que des de principis del setembre passat es va traslladar a l’illa de Lesbos per participar amb les tasques de rescat de les persones refugiades que arriben a la costa grega.
  • Servei Civil Internacional (SCI) és un moviment internacional que promou la cultura de pau, la justícia global i la transformació social. Té un grup local centrat amb la Mediterrània i les refugiades que proposa donar suport a les lluites de l’altra banda del Mediterrani. Es coordina amb altres entitats i projectes que treballen per l’acollida de les persones refugiades. El SCI organitza xerrades i formacions sobre la qüestió de les persones refugiades i compta amb diferents camps de treball que giren entorn d’aquest fenomen.
  • Lafede.cat és una plataforma que agrupa ONG que treballen a Síria i a camps de refugiats dels països limítrofs, així com a països de trànsit i d’acollida. En un comunicat publicat a finals de març, posa de manifest que la millor solidaritat és la solidaritat informada, després de vint anys de treball en cooperació internacional, poden afirmar que la informació i la coordinació són claus en l’ajuda humanitària. Per aquest motiu va llençar una crida a la solidaritat informada, per a que les diferents iniciatives siguin útils i eficaces.

Properes cites al calendari

En els propers dies hi ha diversos actes fixats al calendari per implicar-se amb la crisi dels refugiats:

  • El 9 de maig a les 20h, Stop Mare Mortum ha convocat una cassolada amb el lema "Prou violència. Totes som refugiades" davant la seu de la Comissió Europea en motiu del Dia d'Europa.
  • El 12 de maig es celebra un concert solidari per les vides refugiades a la sala Luz de Gas. Canet Rock i Stop Mare Mortum són els organitzadors d’aquest acte que comptarà amb actuacions de Bonobos, La Pegatina, Itaca Band, Gemma Humet i molts d’altres. L’import dels tiquets (12€ anticipats i 15€ a la guixeta) es destinarà a tasques de sensibilització, denúncia i incidència política per aconseguir canvis en les polítiques migratòries i d’asil.
  • El 14 de maig s’ha convocat el Dia Mundial d’Acció pels Refugiats. A les 12h es celebrarà una manifestació en honor a les persones refugiades, a les que han perdut la vida i les que estan patint les deportacions. Sortirà de la plaça Catalunya fins a la seu de la Comisió Europea.
  • El 20 de juny és el Dia Mundial dels Refugiats declarat per l’Organització de les Nacions Unides (ONU). Es preveuen diverses accions reivindicatives per commemorar aquest dia.

Ajuda a tenir una idea de la magnitud de la crisi aquest mapa interactiu de les morts de persones immigrants i refugiades de camí a Europa en els últims 15 anys, la participació activa de la societat pot provocar el canvi.

Afegeix un comentari nou