El Voluntariat Corporatiu, un vincle entre l’entitat i l’empresa

 Font:

El Voluntariat Corporatiu, un vincle entre l’entitat i l’empresa

Resum: 

El voluntariat corporatiu ofereix grans oportunitats tant a empreses com a entitats, només cal una mica de voluntat d'entesa per part de les dues parts.

 Font:

Elena López

Directora d'Ingeniería Social i presidenta de l'associació +Reponsables.

més articles de Elena López

Cada vegada són més les empreses que aposten per impulsar el voluntariat corporatiu amb la finalitat d’involucrar i promoure la participació dels seus empleats a través de la dedicació del seu temps, capacitats i talent a causes, projectes i organitzacions sense ànim de lucre.

El voluntariat corporatiu, integrat habitualment dins l’estratègia d’RSC, a part de produir un impacte social, genera un impacte intern positiu en l’empresa: contribueix a crear un clima laboral positiu, a generar una aliança nova basada en la solidaritat entre l’empresa i els seus empleats, a crear relacions horitzontals en l’entorn laboral, a retenir talent, a generar orgull de pertinença i, en definitiva, a comptar amb una plantilla més satisfeta i més productiva. A més, també beneficia la reputació externa de l’empresa, aconseguint una millor imatge de marca i fidelitzant clients.

Tal com es desprèn de l’últim Informe de l’Observatori del Voluntariat Corporatiu a Iberoamèrica 2015 on s’inclouen dades d’Espanya, la participació de les mitjanes empreses és un repte pel Voluntariat Corporatiu. També es conclou que les empreses i les ONGs tenen encara molt camí per recórrer sobre com relacionar-se entre elles. Els seus objectius i necessitats són molt diferents, pel que resulta molt positiu per ambdues que superin les seves dificultats per treballar conjuntament i facin coincidir les seves expectatives i necessitats estratègiques.

És per aquest motiu que vam posar en marxa l’Oficina del Voluntariat Corporatiu de Barcelona, que gestionem des d’Ingeniería Social, i des d’on donem suport tant a empreses com a entitats per poder trobar col·laboracions on tots els agents participants hi surten beneficiats. Es tracta d’un espai per possibilitar que treballadors i treballadores d’empreses s’integrin com a persones voluntàries a projectes proposats per entitats socials.

És important que l’empresa esculli una estratègia de voluntariat que vagi alineada amb els seus valors corporatius. Ha de ser una estratègia estructurada, planificada i incorporada en les seves polítiques de responsabilitat social.

A més, la comunicació també és clau a l’hora d’impulsar un programa de voluntariat corporatiu. En el moment inicial, cal treballar en la configuració del programa i diagnosticar els interessos de la plantilla perquè aquest projecte tingui èxit. I seguidament, cal difondre i afavorir la participació en les accions concretades amb les entitats.

Tant les PIMES com les grans empreses, a l’hora de vincular-se a un projecte de voluntariat, busquen que estigui relacionat amb la seva activitat de negoci. Hi ha empreses que aposten per una col·laboració puntual, mentre que moltes busquen una vinculació més estreta i establa amb l’entitat. Però l’important és trobar un punt en comú entre les accions que demana desenvolupar l’empresa i les necessitats que tenen les entitats del tercer sector.

Tot i que el voluntariat corporatiu és un fenomen relativament nou, està cada vegada més present en el món empresarial i en la forma d’operar de les entitats socials. Mica en mica es van confirmant els clars beneficis que comporta i estic convençuda que en un futur proper acabarà convertint-se en una activitat integrada per la gran majoria de les empreses.

Afegeix un comentari nou